Šéf Nissanu priznal podozrivé platby, zo svojho postu odstupuje

TA3 TASR
9.9.2019 18:57

Šéf Nissan Motor Hiroto Saikawa odstupuje zo svojho postu. Informovala o tom japonská automobilka po stretnutí správnej rady.

Šéf Nissanu priznal podozrivé platby, zo svojho postu odstupuje
SITA/AP

Saikawa, ktorý tvrdo kritizoval bývalého šéfa aliancie Renault -Nissan - Mitsubishi Carlosa Ghosna pre obvinenia z finančných machinácií, odchádza s platnosťou od pondelka 16. septembra po tom, čo priznal, že prijal podozrivé platby. Vnútorné vyšetrovanie Nissanu ukázalo, že Saikawa dostal o desiatky miliónov jenov vyššie bonusy, než mal vzhľadom na výsledky firmy. Saikawa poprel, že to bol úmysel, a prisľúbil vrátenie peňazí.

japan-nissan-18174-ba2067b28ea54108bfb54583766b59ef_ac1100ae-8392-62fb.jpg

Saikawa už predtým signalizoval, že je pripravený odstúpiť. Teraz ho správna rada vyzvala, aby s platnosťou od pondelka 16. septembra odstúpil z čela predstavenstva, s čím Saikawa súhlasil. Jeho nástupca by sa mal nájsť do konca októbra.

Nissan sa po vyhodení Ghosna ocitol v kríze. Japonská automobilka po prudkom prepade zisku koncom júla oznámila, že chce zrušiť približne každé 11. pracovné miesto. Renault, v ktorom má podiel francúzsky štát, vlastní 43,4 % v Nissane. Nissan vlastní 34 % v Mitsubishi a 15 % v Renaulte, kde však nemá žiadne hlasovacie práva. Renault sa snaží o fúziu s Nissanom, čo však nové vedenie japonskej automobilky doteraz odmietalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok