Mella zastupuje najväčšie právnicke eso v regióne, exminister Belize

TA3, TASR, Channel5Belize
18.7.2012 15:07

Hornonitriansky boss Karol Mello najal najprominentnejšieho právnika v regióne, Godfreya Smitha, a dosiahol prvý úspech - sudca zastavil jeho vydanie na Slovensko.

Mella zastupuje najväčšie právnicke eso v regióne, exminister Belize
TA3

Exminister a bývalý generálny prokurátor

Mella zastupuje v stredoamerickom štáte pravdepodobne najprominentnejší advokát v regióne - exminister a bývalý generálny prokurátor Godfrey Smith. Smith sa narodil v Belize a po vyštudovaní práva a diplomacie sa stal ministrom zahraničných vecí Belize, ministrom obrany, neskoršie ministrom turizmu a informácií.

Bol dokonca generálnym prokurátorom a je uznávaným politikom a členom Ľudovej zjednotenej strany, ktorej podpredsedom sa stal v roku 2005. Pôsobil aj v krízovom manažmente. Venuje sa písaniu článkov venovaných právu, polícii, diplomacii, korupcii v politike a v radoch polície. Uvádza na svojej stránke Wikipédia a portál flashpointbelize.com. Túto informáciu potvrdili aj novinári stanice Channel 7 News v Belize.

Mello získal čas

Sudca Oswell Legall vyhovel žiadosti Mellovho právneho zástupcu, aby ho pred prípadným vyhostením vypočul súd. Advokát Smith k tomu uviedol: "Požiadali sme súd, aby zastavil konanie vlády Belize prostredníctvom ministerstva pre prisťahovalectvo pred vyhostením alebo iným vydaním mandanta z Belize, kým nedostane možnosť byť vypočutý".

Je nevinný a prenasledovaný, tvrdí rodina

Mellova rodina vydala stanovisko, podľa ktorého je Mello nevinný a je prenasledovaný skorumpovanou slovenskou mocou. Údajne ho očistili už poľské súdy. Po stredajšom zadržaní bol Mellovi zhabaný majetok a neboli mu prečítané jeho práva. Nedali mu poriadne najesť, nemohol si vyčistiť zuby ani prezliecť oblečenie, tvrdí rodina.

"Sme presvedčení, že ahneď, ako budú mať miestne súdy šancu preskúmať všetky dôkazy v tejto veci, vrátane rozhodnutí iných zahraničných súdov, privíta Belize pána Mella ako prínos pre svoju spoločnosť," uvádza sa vo vyhlásení.

Rodina tiež poďakovala belizským úradom v San Pedro, kde "on a jeho rodina žili, kde sa im narodilo druhé dieťa a kde boli vítaným prínosom pre komunitu viac ako 12 mesiacov".

Mello sa vraj "neskrýval, nemal falošné identity a faktom je, že do krajiny v stúpil legálne, pod svojím menom," citoval server. "Chceme oznámiť len fakty a pripravujeme sa bojovať všetkými prostriedkami prostredníctvom nášho právneho zástupcu Edwarda Fitzgeralda, známeho aktivistu za ľudské práva, proti nespravodlivému väzneniu a extradícii," dodala rodina.

Advokát: V Belize má právo na riadny proces

Mello má nárok v Belize na riadny súdny proces a nie na administratívny konanie v rámci, ktorého by ho miestne úrady vyhostili na Slovensko. Domnieva sa jeho slovenský právny zástupca Peter Schmidl, s tým že na proces má nárok v prípade, že skutočne, ako to uvádzajú miestne médiá a aj rodina Karola M. vstúpil na územie Belize legálne na doklad so svojim menom.

"Tu sa natíska otázka, čo robili naše orgány približne rok, keď médiá a verejnosť informovali o tom, že po mojom klientovi intenzívne pátrajú," zdôraznil ďalej advokát. Dodal, že existuje množstvo databánk, kde sa dalo za ten čas jednoducho preveriť, kde sa Mello aktuálne nachádza.

Kaliňák nevie, o koľko sa vydanie zdrží

Minister vnútra Robert Kaliňák zatiaľ nevie odhadnúť, o aký čas by rozhodnutie belizského najvyššieho súdu zastaviť vydanie Mella na Slovensko mohlo zdržať celý proces jeho vydania. "Je to vždy otázka času, ktorý druhá strana v tejto chvíli získava," konštatoval po dnešnom rokovaní vlády.

Poznamenal, že všetky orgány, či už Policajného zboru alebo Interpolu, si zatiaľ robia svoju prácu dobre, pričom pripomenul, že musia dodržiavať belizskú legislatívu. "Verím, že to bude pokračovať...Nevidel som rozhodnutie, neviem sa presne vyjadriť, ani aké časové zdržanie to pre nás znamená," doplnil. 

Šéf rezortu vnútra priblížil, že slovenská strana ani neočakávala, že by sa Mellovo vydanie podarilo zrealizovať ešte tento týždeň. "S tým sme v podstate ani v tej rýchlej verzii úplne nepočítali, aby sa to dalo zvládnuť," pokračoval s dôvetkom, že zatiaľ nemá k prípadu ďalšie informácie vzhľadom na časový posun medzi Belize a Slovenskom. Minister poukázal na to, že celú akciu nebude považovať za úspešnú až dovtedy, pokým nebude Mello odovzdaný na Slovensku orgánom činným v trestnom konaní. "A to sa zatiaľ nestalo," uzavrel.

Má na svedomí tri ľudské životy?

Mella zatkli v stredu 11. júla v Belize viac ako rok po tom, čo ho prepustili z väzenia v Bratislave. Obvinený je zo zorganizovania vraždy bývalého policajta v Moste pri Bratislave v roku 2004. Akcia však vrahom nevyšla a namiesto expolicajta prišli o život jeho družka a desaťročný syn. Polícia Mella. nedávno obvinila aj z účasti na vražde bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho. Zastrelený bol v septembri 2004 pred pizzeriou v bratislavskej Petržalke.

Okrem Mella z tejto vraždy obvinili aj ďalších štyroch mužov. Hornonitriansky boss sa pred políciou niekoľko rokov skrýval. V októbri 2010 ho zadržali v poľskom Krakove a vydali na Slovensko. Chybou súdu sa 
však dostal na slobodu. "Neutekal som pred spravodlivosťou, ale pred nespravodlivosťou," povedal vlani v máji Mello, keď opustil bratislavskú väznicu. Skrýval sa aj v Prahe i Španielsku a pravdepodobne aj 
ďalších krajinách.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok