Protestujúci v Hongkongu prosia Trumpa o oslobodenie ich mesta

TA3 TASR
9.9.2019 15:27

Hongkong je neoddeliteľnou súčasťou Číny. Akákoľvek forma separatizmu bude tvrdo potlačená, uviedli čínske štátne médiá v reakcii na tisíce protestujúcich, ktorí v nedeľu vyzývali amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby mesto „oslobodil“.

Vyzvali Trumpa, aby mesto oslobodil

Stovky stredoškolských študentov, mnohí s maskami na tvárach, vytvorili v pondelok v rôznych štvrtiach Hongkongu živé reťaze na podporu protivládnych protestujúcich po ďalšom víkende zrážok tejto osobitnej administratívnej oblastí Číny. Stanice mestskej železnice, ktoré v nedeľu uzavreli počas miestami násilných potýčok, boli znova otvorené, aj keď atmosféra v ázijskom finančnom centre bola naďalej napätá.

Hongkonská vláda varovala zahraničných zákonodarcov, aby sa nemiešali do vnútorných záležitostí Hongkongu po tom, ako tisíce protestujúcich vyzývali amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby mesto "oslobodil". Čínske štátne médiá v pondelok uviedli, že Hongkong je neoddeliteľnou súčasťou Číny a akákoľvek forma odštiepenectva "bude potlačená".

Sporný zákon stiahli

Noviny China Daily napísal, že nedeľňajšie zhromaždenie je dôkazom, že za protestmi v Hongkongu stoja zahraničné sily, a varoval demonštrantov, aby "prestali skúšať trpezlivosť ústrednej vlády". Tisíce demonštrantov totiž v nedeľu pochodovali k americkému konzulátu a vyzývali Kongres USA, aby prijal zákon na podporu demokracie a ľudských práv v Hongkongu.

Protesty v Hongkongu sa začali pred troma mesiacmi - 9. júna. Demonštranti pôvodne žiadali správkyňu Hongkongu Carrie Lamovú, aby jej vláda stiahla sporný zákon, ktorý by umožnil vydávanie osôb podozrivých zo spáchania trestných činov do pevninskej Číny. Lamová jeho oficiálne stiahnutie oznámila v stredu 4. septembra. Demonštrantom to však nestačí a medzičasom požadujú aj jej rezignáciu, nezávislé vyšetrovanie neprimeraného násilia zo strany polície, prepustenie zatknutých osôb, odvolanie obvinenia zo "vzbury", ako aj politické reformy a skutočne slobodné voľby. Lamová ostatné požiadavky odmieta splniť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok