SNS a opozícia chcú pre záchrankový tender poslanecký prieskum

TA3 TASR
9.9.2019 12:02

SaS a OĽANO ale aj Štefan Zelník zo SNS chcú pre pochybnosti okolo tendra na záchranky iniciovať poslanecký prieskum na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Prípadom sa bude zaoberať aj generálna prokuratúra.

Predseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Štefan Zelník (SNS) chce iniciovať poslanecký prieskum pre pochybnosti okolo tendra na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby. Povedal to na mimoriadnom parlamentnom výbore po vypočutí predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Tomáša Haška.

Žiadajú vysvetlenie

"Až štyria z piatich členov prepojených na víťaznú firmu boli v komisii tendra. Existujú u nich pochybnosti o možnej zaujatosti na základe pracovných alebo iných vzťahov," uviedol na tlačovej konferencii podpredseda zdravotníckeho výboru Marek Krajčí (OĽANO). Krajčí dodal, že podľa zákona nesmie ÚDZS za člena komisie vymenovať osobu, "u ktorej so zreteľom na jej pomer k veci k niektorému z účastníkov výberového konania alebo k jeho splnomocnenému zástupcovi možno mať pochybnosť o jej nezaujatosti".

"Momentálne vnímam, že súťaž nebola spravodlivá a predseda ÚDZS konal protizákonne. Pokiaľ generálna prokuratúra alebo Úrad pre verejné obstarávanie rozhodne, že konaním predsedu ÚDZS bol porušený zákon, súťaž bude musieť byť zrušená a vypísaná nanovo s novou komisiou," skonštatoval poslanec. Členka zdravotníckeho výboru Jana Cigániková vyhlásila, že sa objavujú pochybnosti o tom, či sú vo víťaznej firme kvalifikovaní záchranári.

Prepojenia členov komisie a víťaza tendra

Dôvodom pochybností okolo tendra sú informácie denníka Sme o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu v tendri. Podľa ÚDZS bol tender v súlade s príslušnou legislatívou. Súčasný majiteľ víťaznej firmy LSE - Life Star Emergency Miroslav Micski v minulosti podnikal s jedným z členov komisie, bývalým štátnym tajomníkom ministerstva zdravotníctva Máriom Miklošim. V päťčlennej komisii mali sedieť aj dvaja jeho bývalí kolegovia z ministerstva - šéf informatiky Peter Salon a šéfka právneho oddelenia Marianna Kozmannová. Oboch malo ministerstvo upozorniť na konflikt záujmov.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská sa v uplynulom období so šéfom ÚDZS stretla, aby jej odpovedal na otázky týkajúce sa pochybného tendra. Po stretnutí s ním konštatovala, že by sa Haško mal postaviť pred médiá a svoje rozhodnutie vysvetliť verejnosti. ÚDZS vyhlásil výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby v polovici júna, týkalo sa 328 bodov. Najviac ich získala slovenská spoločnosť LSE - Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc. Firma uspela po tom, čo z trhu odchádza spoločnosť Falck.

Výberovým konaním sa bude zaoberať aj generálna prokuratúra. Podnet podali Haško aj Kalavská. Oznámili to na mimoriadnom parlamentnom výbore pre zdravotníctvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok