Z jedenástich kandidátov na šéfa RTVS splnili podmienky deviati

TASR
18.7.2012 10:26

Prihlášky do voľby na post generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska doručilo do uzávierky 17. júla mediálnemu výboru parlamentu jedenásť kandidátov, Ľubomír Belák, Marcel Děkanovský, Marián Herdel, Pavel Jacz, Václav Mika, Margita Repková, Jaroslav Rezník, Iľja Ruppeldt, Jozef Zima, Štefan Dlugolinský a Marián Ostatník.

Z jedenástich kandidátov na šéfa RTVS splnili podmienky deviati
SITA

Formálne podmienky, aby mohli postúpiť na verejné vypočutie, ktoré sa bude konať v pondelok 30. júla, splnili Ľubomír Belák, Marcel Děkanovský, Marián Herdel, Pavel Jacz, Václav Mika, Margita Repková, Jaroslav Rezník, Jozef Zima a Marián Ostatník. Dlugolinský a Ruppeldt boli vyzvaní, aby chýbajúce dokumenty doplnili do termínu vypočutia. Konštatoval to dnes výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá potom, ako otvoril obálky s prihláškami a skontroloval, či sú kompletné.

Výbor skúmal sedem formálnych kritérií. Či obálka s prihláškou obsahuje projekt riadenia, aktuálny výpis z registra trestov, štruktúrovaný životopis, doklad preukazujúci ukončenie vysokoškolského vzdelania druhého stupňa, čestné vyhlásenie o spôsobilosti na právne úkony a čestné vyhlásenie o absolvovaní praxe aspoň päť rokov v riadiacej funkcii s uvedením osoby u ktorej prax absolvoval. 

Belák, Děkanovský, Repková, Ostatník, Zima nemali v prípade odbornej praxe uvedenú osobu, u ktorej ju absolvovali. Výbor sa však uzniesol na tom, že toto ustanovenie zákona je obsolventné, keďže práve v riadiacej funkcii, napríklad generálneho riaditeľa, je často problém uviesť osobu, u ktorej bola prax vykonávaná.

Dlugolinskému chýbal výpis z registra trestov a deklaroval len trojročnú prax v oblasti riadenia, výbor ho preto vyzve na doplnenie potrebných dokumentov. Ruppeldt sa členom výboru vopred písomne ospravedlnil, že neprikladá výpis z registra trestov, keďže na Novom Zélande, kde žije a pôsobí trvá vybavenie tejto náležitosti až 60 dní. Zároveň prisľúbil, že doklad prinesie na verejné vypočutie. Za favoritov voľby považujú médiá riaditeľa TASR Jaroslava Rezníka a bývalého šéfa TV Markíza Václava Miku.

"Podal som prihlášku s projektom aj všetkými náležitosťami. Pravdou je, že som sa rozhodoval do poslednej chvíle. Nakoniec zvíťazila zodpovednosť, ktorú cítim za dianie vo verejnoprávnom priestore. V tomto priestore sa pohybujem dvadsať rokov," konštatoval Rezník. Dodal, že prednosti a úskalia verejnoprávnych médií pozná veľmi dobre. "Domnievam sa, že viem akým spôsobom by sa verejnoprávne médiá mohli v nasledujúcich rokoch posunúť dopredu," vyhlásil Rezník.

"Vnímam celý kontext. Samozrejme, sledujem aj vývoj potenciálnych kandidátov. Pochopiteľne, musel som dokončiť projekt, vidieť ho plasticky a povedať si, či má šancu, alebo nemá. Verím, že tento projekt šancu má," povedal pre TASR Václav Mika.

Kandidáti, ktorí splnili zákonné podmienky, dostanú pozvánku na verejné vypočutie, ktoré by sa malo konať v pondelok 30. júla. Národná rada by mohla podľa šéfa mediálneho výboru Dušana Jarjabka (Smer-SD) voliť generálneho riaditeľa RTVS na začiatku augustovej schôdze.

Poslednú generálnu riaditeľku Miloslavu Zemkovú odvolal parlament 26. júna. Opozícia sa okrem dvoch poslancov OĽaNO na hlasovaní nezúčastnila. Dôvodom na odvolanie Zemkovej bolo to, že sa mala dopustiť porušenia zákona, keď zverejnila výzvu na verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov pre mediálny komplex skôr, ako o tomto zámere informovala Radu RTVS. Zemková s rozhodnutím parlamentu nesúhlasí a v tejto súvislosti sa obrátila s podnetom na Ústavný súd SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok