Historický krok. Výmena väzňov bude podľa Zelenského pokračovať

TA3 TASR
8.9.2019 08:06

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský ohlásil druhú fázu výmeny zadržiavaných osôb medzi Ukrajinou a Ruskom, pretože dúfa, že z ruského zajatia prepustia krymských Tatárov. Informovala o tom ukrajinská tlačová agentúra UNIAN.

Historický krok. Výmena väzňov bude podľa Zelenského pokračovať
SITA/AP

Zelenský: Snívame a pracujeme

"Toto je druhá etapa. Myslím, že počas druhej etapy budeme seriózne pracovať. A vrátime všetkých našich ľudí. Oslobodíme ich, pretože mnoho našich ľudí je na Kryme," Zelenský povedal novinárom na kyjevskom letisku Boryspiľ, kde pristálo lietadlo s 35 prepustenými Ukrajincami. Zelenský odpovedal na otázku o osude krymských Tatárov zadržiavaných v Ruskej federácii a na obsadenom Kryme. Pokiaľ ide o načasovanie takého prepustenia, prezident uviedol, že dúfa, že sa tak stane čo najskôr. "Nehovorím o troch, dvoch alebo jednom roku. Chceme to urobiť veľmi rýchlo ... Snívame a pracujeme," dodal Zelenský.

Rusko a Ukrajina uskutočnili v sobotu historickú výmenu 70 osôb, ktoré obe krajiny zadržiavali. Medzi 35 prepustenými Ukrajincami je aj 24 ukrajinských námorníkov zadržaných vlani v novembri po incidente v Kerčskom prielive, ako aj režisér Oleh Sencov, ktorý v ruskom väzení strávil päť rokov.

Na moskovskom Vnukove privítali 35 Rusov, ktorých zadržiavali na Ukrajine. Medzi nimi je aj redaktor agentúry RIA Novosti-Ukrajina Kirill Vyšinskij, prepustený koncom augusta z ukrajinskej väzby. "Urobili sme prvý krok. Bolo to veľmi zložité. Neskôr dospejeme k výmene našich (vojnových) zajatcov," povedal Zelenský. V konečnom dôsledku by celý proces mohol viesť k ukončeniu bojov na východe Ukrajiny, kde armáda od roku 2014 bojuje proti separatistom podporovaným Ruskom. Konflikt si doposiaľ vyžiadal viac ako 13.000 obetí na životoch.

Diskutovali o východe Ukrajiny

Po prelomovej výmene 70 osôb, ktoré zadržiavali Rusko a Ukrajina, diskutovali prezidenti oboch krajín Vladimir Putin a Volodymyr Zelenský o občianskom konflikte na východne Ukrajiny a o opatreniach na jeho vyriešenie. Ruský prezident Putin a jeho ukrajinský náprotivok Zelenský spolu telefonovali v sobotu neskoro večer. Lídri zdôraznili humanitárny aspekt výmeny, v ktorej si krajiny vzájomne vymenili 35 zadržiavaných osôb.

Zhodli sa, že výmena je dôležitým krokom k urovnaniu vzťahov medzi Ruskom a Ukrajinou, uviedla tlačová služba Kremľa. Putin a Zelenský tiež diskutovali o vyhliadkach na vyriešenie krízy na východe Ukrajiny a o ukončení päťročného konfliktu medzi Kyjevom a proruskými separatistami v Doneckej a Luhanskej oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok