Stovky ľudí pochodovali proti kožušinám, vyzvali aj poslancov

TA3 TASR
7.9.2019 20:21

V Bratislave sa pochodovalo za zákaz kožušinového chovu na Slovensku. Niekoľko stoviek ľudí na ňom dalo poslancom parlamentu ešte o čosi "hlasnejšie" najavo, aby na najbližšej schôdzi parlamentu zahlasovali v prvom čítaní za návrh predloženého zákona.

Stovky ľudí pochodovali proti kožušinám, vyzvali aj poslancov
SITA/Jana Birošová

Podporili návrh

"Pochod sme zorganizovali a uskutočnili preto, aby sme ešte hlasnejšie dali najavo parlamentu, teda poslancom a poslankyniam, aby už na tejto septembrovej schôdzi zahlasovali v prvom čítaní za návrh zákazu kožušinového chovu na Slovensku. Aby ho posunuli do druhého čítania a dali mu tak reálnu šancu, aby bol ešte v tomto volebnom období schválený," uviedla Alexandra Demetrianová, koordinátorka kampane Ide o chlp z Občianskeho združenia Humánny pokrok.

Pochyby o tom, že by sa to nemalo stihnúť, údajne nemajú. "Vzhľadom na to, že sme v marci zverejnili závery z kožušinových fariem a spustili sme petíciu, ktorá mala za prvé dva týždne vyše 70.000 podpisov, nepochybujeme o tom, že máme dostatočne silný mandát od ľudí, verejnosti na to, aby takýto zákaz prešiel v čo možno najkratšom období," poznamenala Demetrianová.

Budú o tom rokovať

O zákaze chovu kožušinových zvierat by mal rokovať parlament na najbližšej schôdzi. Návrh predložila poslankyňa koaličnej SNS Eva Antošová. Zakázať chce chov zajaca poľného, líšky hrdzavej, nutrie, činčily, norky a fretky. Na kožušinu by sa podľa novely nesmeli chovať ani králici, zákaz sa však nebude týkať takzvaných drobnochovateľov. V novele navrhuje Antošová aj trojročné prechodné obdobie pre existujúce chovy zvierat pre kožušiny.

Zákazu kožušinového chovu sa nebráni ani Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, podporuje ho tiež minister životného prostredia László Sólymos. Podľa údajov Humánneho pokroku kožušinový priemysel spotrebuje ročne 100 miliónov zvierat. Ich kožušiny sa používajú na výrobu kabátov, no najmä doplnkov, napríklad golierov a rukávov, lemovania na topánky alebo brmbolcov na tašky a čapice. Aby sa ich kožušina zachovala v čo najlepšej kvalite, zvieratá sa zabíjajú plynom, elektrickým prúdom alebo zlomením väzov. Na výrobu jedného kožucha je napríklad potrebná kožušina z viac ako 60 noriek.

Vo svete pribúda krajín, kde je kožušinový chov zakázaný. Spomedzi krajín EÚ zákaz prijala Veľká Británia, Rakúsko, Holandsko, Belgicko, Luxembursko, Chorvátsko, Slovinsko, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Macedónsko, Nórsko aj Česká republika. Kožušiny prestali používať mnohé popredné módne značky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok