Lídri sa dohodli na ochrane Amazónie, pomôžu aj domorodcom

TA3 SITA
7.9.2019 10:34

Sedem juhoamerických krajín sa dohodlo na opatreniach na ochranu povodia rieky Amazon. Dôvodom sú celosvetové obavy v súvislosti s rozsiahlymi požiarmi v najväčšom dažďovom pralese na svete. V tomto roku vypuklo v Amazonskom dažďovom pralese už viac ako 80.000 požiarov.

Lídri sa dohodli na ochrane Amazónie, pomôžu aj domorodcom
SITA/AP

Bolívia, Brazília, Kolumbia, Ekvádor, Guyana, Peru a Surinam podpísali dohodu na stretnutí v Kolumbii. "Toto stretnutie bude žiť ďalej v podobe koordinačného mechanizmu pre prezidentov, ktorí sa delia o tento poklad - Amazonku," vyjadril sa hostiteľ summitu v meste Leticia, kolumbijský prezident Iván Duque, zatiaľ čo jeho peruánsky kolega Martín Vizcarra poznamenal, že "len dobrá vôľa už nestačí".

Sedmička krajín sa, okrem iného, dohodla, že podporí vzdelávanie a zvýši úlohu domorodých komunít. Malo by sa tiež zlepšiť satelitné monitorovanie a vzniknúť by mala spoločná informačná sieť. Krajiny, ktoré na stretnutí zastupovali prezidenti, viceprezidenti a ministri, sa dohodli aj na spolupráci na opätovnom zalesňovaní. Brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý sa pripravuje na operáciu, sa zúčastnil prostredníctvom videokonferencie.

Počet požiarov v Amazonskom pralese, ktorého 60% sa nachádza v Brazílii, od januára do augusta je dvojnásobný oproti rovnakému obdobiu minulého roka, informoval brazílsky Národný inštitút pre vesmírny výskum.

Prezident Bolsonaro si vyslúžil medzinárodnú kritiku za to, že región nedokázal ochrániť. Podľa environmentalistov viedli k zvýšenému počtu požiarov práve jeho kroky, pričom podľa nich, okrem iného, podporuje chovateľov dobytka v odlesňovaní. Množstvo požiarov vyčíňalo aj v Bolívii, v blízkosti jej hranice s Brazíliou a Paraguajom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok