Štatistici potvrdili, že ekonomika Slovenska výrazne spomalila

TA3 TASR
6.9.2019 09:20

Štatistický úrad potvrdil spomalenie slovenskej ekonomiky. V druhom štvrťroku tohto roka medziročne rástla 2 % tempom. Rast hrubého domáceho produktu na úrovni pod dvomi percentami bol naposledy zaznamenaný v 3. štvrťroku 2013.

Pod spomalenie sa podpísal aj pokles vývozu

Rast hrubého domáceho produktu sa síce udržal, ale jeho dynamika medziročne klesla na 2 %. Pod spomalenie rastu sa podpísal najmä priemysel a pokles vývozu. Naopak, rast podporoval domáci dopyt.

Dynamika rastu v stálych cenách klesla o 2,5 percentuálneho bodu v porovnaní s 2. štvrťrokom 2018. Rast HDP na úrovni pod 2 % bol naposledy zaznamenaný v 3. štvrťroku 2013. Po očistení o sezónne vplyvy sa oproti 1. štvrťroku 2019 reálne zvýšil o 0,5 %. V bežných cenách sa objem HDP medziročne zvýšil o 4,7 % na 23,7 miliardy eur.


Celkovo v prvom polroku tohto roka dosiahol nominálny objem vytvoreného HDP 45,5 miliardy eur. V bežných cenách sa zvýšil medziročne o 5,7 %. V stálych cenách vzrástol o 2,8 %, čo bolo o 1,3 p. b. menej ako v 1. polroku minulého roka.

Z vyprodukovaného HDP tvorila pridaná hodnota v 2. štvrťroku tohto roka objem 21,3 miliardy eur a medziročne vzrástla o 2,3 %. "Spomedzi desiatich sledovaných zoskupení ekonomických činností takmer všetky zaznamenali rast, z toho väčšina však na nižšej úrovni, ako to bolo pred rokom," uviedol ŠÚ SR.

Pomalší rast znamená menej peňazí

Pomalý rast znamená výrazne menej peňazí. Historicky prvý vyrovnaný rozpočet Slovenska je ohrozený, priznal vo štvrtok minister financií Ladislav Kamenický s tým, že svoju úlohu v tomto smere zohrávajú predovšetkým externé faktory, ako hrozba tvrdého brexitu, či obchodná vojna USA a Číny. Na tlačovej konferencii uviedol, že vyrovnaný rozpočet je skutočne ohrozený. "Ja nie som ten, čo hádže uterák do ringu, musíme pracovať s realitou, aká je,“ povedal minister financií.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť v uplynulých mesiacoch neustále navyšovala svoj odhad rizík pre tohtoročné saldo verejných financií. Aktuálne v auguste ho vyčíslila už na vyše 1,1 miliardy eur. Pri ich naplnení by tak tohtoročný rozpočet verejnej správy Slovenska namiesto prvej historickej nuly skončil v schodku až 1,2 % hrubého domáceho produktu. Samotné zhoršenie hospodárskeho vývoja sa pritom podľa analytikov rady na týchto rizikách zatiaľ podieľa iba sumou 100 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok