Ratha prepustia na slobodu, dôvody väzby pominuli, tvrdí advokát

TASR
17.7.2012 20:10

Český poslanec David Rath, ktorý čelí obvineniu z prijatia úplatku, by podľa názoru svojho obhajcu Adama Černého mal byť už čoskoro prepustený z väznice v Litoměřiciach. Advokát to pre internetový server lidovky.cz zdôvodnil konštatovaním, že už pominuli dôvody Rathovho zadržiavania.

Ratha prepustia na slobodu, dôvody väzby pominuli, tvrdí advokát
ČTK

Podľa Černého slov polícia vypočula už 15 hlavných svedkov v kauze a ich výpovede potvrdili Rathove tvrdenia. Žiadny z nich neuviedol, že by bývalý stredočeský hajtman niekoho ovplyvňoval, vyvíjal na niekoho nátlak a mal s podplácaním čokoľvek spoločné. Všetci vraj zhodne potvrdili verziu, ktorú Rath hovoril na začiatku, vyhlásil advokát.

David Rath a ďalší obvinení v prípade sú vo väzení dva mesiace. Niekdajší minister zdravotníctva podal vo veci už dve ústavné sťažnosti. Prvú súd zamietol v júni, o druhej rozhoduje v súčasnosti. Proti väzbe podali sťažnosť na krajskom súde v Ústí nad Labem aj ostatní obvinení. Zatiaľ sa však nevie, ako súd v tejto veci rozhodol, pretože rozhodnutie musia najskôr doručiť žalobcom.

Ratha a ďalších sedem osôb zadržala protikorupčná polícia 14. mája, pričom u neho v škatuli od vína našla sedem miliónov korún. Všetkých zadržaných obvinili z poškodzovania finančných záujmov EÚ, podplácania a snahy o získanie výhod pri zadávaní verejnej objednávky. V prípade potvrdenia viny súdom hrozí exhajtmanovi až 12 rokov väzenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok