V Taliansku vznikla nová vláda, Salvini sa ocitol v opozícii

TA3 TASR
4.9.2019 16:01

Taliansky premiér Giuseppe Conte vytvoril novú vládu protisystémového Hnutia piatich hviezd so stredoľavicovou Demokratickou stranou. Nová vláda by mala zložiť sľub vo štvrtok. Doterajší minister vnútra Matteo Salvini, ktorý vládnu krízu inicioval, sa so svojou Ligou ocitol v opozícii.

Novým šéfom talianskej diplomacie sa stane líder M5S Luigi Di Maio a novým ministrom hospodárstva bude Roberto Gualtieri z PD, ktorý teraz pôsobí vo funkcii predsedu Výboru pre hospodárske a menové záležitosti Európskeho parlamentu. PD sa na vytvorení novej koalície s M5S, ktoré doteraz tvorilo vládu s pravicovo-populistickou Ligou Severu ministra vnútra Mattea Salviniho, dohodla ešte minulý týždeň.

Vytvorenie novej vlády s PD - niekdajším rivalom M5S - odobrili prevažnou väčšinou členovia M5S v internetovom hlasovaní. Politická kríza v Taliansku prepukla naplno po tom, ako LN stiahla začiatkom augusta svoju podporu vláde.

Stalo sa tak v súvislosti s projektom Európskej únie na výstavbu vysokorýchlostnej železnice medzi Turínom a francúzskym mestom Lyon, ktorý Hnutie piatich hviezd pri hlasovaní v parlamente nepodporilo. Salvini dúfal, že pád vlády povedie k novým voľbám, v ktorých zvíťazí jeho Liga Severu a on sa stane premiérom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok