Temné tajomstvo pod francúzskym Senátom. Našli tam Hitlera

TA3 TASR
4.9.2019 14:47

Redakcia francúzskeho denníka Le Monde zistila, že sa v podzemných priestoroch budovy francúzskeho Senátu sa 75 rokov po vojne našla 35 centimetrov vysoká busta Adolfa Hitlera i veľká vlajka s hákovým krížom. O existencii týchto predmetov neexistoval žiadny oficiálny záznam.

Temné tajomstvo pod francúzskym Senátom. Našli tam Hitlera
SITA/AP

Predmety po nemeckých okupantoch

Sídlo Senátu, parížsky Luxemburský palác, slúžil počas druhej svetovej vojny ako sídlo nemeckého letectva Luftwaffe. Aj keď budova bola oslobodená 25. augusta 1944, s jej čistením a rekonštrukciou sa začalo až v roku 1949, keď sa stala sídlom dočasného poradného zhromaždenia. Administratíva senátu až na podnet denníka Le Monde vypracovala zoznam predmetov, ktoré v budove zostali po nemeckých okupantoch. Tento päťstranový zoznam sa do redakcie denníka dostal koncom augusta.

Medzi nájdenými predmetmi sú knihy s pečiatkou Luftflotte West, nemecká plynová maska a plynová lampa, niekoľko kusov nábytku s nacistickou symbolikou, ako aj busta, "ktorej pôvod nie je známy". Našla sa i vlajka s hákovým krížom. Podľa novinárov všetko nasvedčuje tomu, že o týchto predmetoch v podzemí senátu nevedeli ani dlhoroční senátori. Nálezom sú šokovaní aj tí súčasní. "Kto už len opatruje Hitlerovu bustu? To je šialené," uviedol bývalý člen francúzskej vlády Roger Karoutchi.

Pre historikov je to zaujímavé

Nález Hitlerovej busty považuje za zaujímavý historička Cécile Desprairiesová, ktorá sa špecializuje na obdobie okupácie Francúzska Nemeckom. Uviedla, že je prekvapujúce, že sa vôbec zachovala, pretože takéto predmety boli na sklonku vojny buď zničené, alebo sa dostali na čierny trh, kde sa s nimi doteraz obchoduje.

Nemenovaný zamestnanec senátu označil nález za šokujúci. "Buď mal byť zničený 26. augusta 1944, deň po oslobodení, alebo mal byť zachovaný ako súčasť dejín, ale (v múzeu) v Invalidovni alebo v múzeu deportácií. Skrývať ho, to je akoby ho niekto chcel chrániť". Pripustil súčasne, že možno ide len o nedbanlivosť pri registrovaní majetku v správe senátu. Jean-Marc Todeschini, minister vo vláde exprezidenta Francoisa Hollanda, v článku pre Le Monde ubezpečil, že v senáte sa nepestuje žiadny Hitlerov kult.

Denník Le Monde napísal, že v záhrade rezidencie predsedu senátu, známej ako Petit Luxembourg, sa nachádza betónový bunker postavený v roku 1937. V ňom sa síce tiež našlo niekoľko memorabílií z nacistickej éry, ale hlavný "poklad" sa skrýval v podzemí senátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok