Nechcú neriadený brexit. Britskí poslanci sa postavili proti vláde

TA3 TASR
4.9.2019 07:53

Britskí poslanci v utorok schválili zaradiť do programu stredajšieho zasadnutia Dolnej snemovne návrh zákona, ktorý by odchod Británie z Európskej únie bez dohody znemožnil. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Johnson: Predčasné voľby budú jediným riešením

Za návrh, aby do programu stredajšieho parlamentného zasadnutia návrh zaradili, hlasovalo 328 poslancov, proti ich bolo 301. Hlasovanie nasledovalo po mimoriadnej debate, ktorá skončila pred 23.00 h SELČ.

Britský premiér Boris Johnson po kľúčovom hlasovaní, v ktorom utrpel porážku, uviedol, že parlament sa tým "priblížil k zmareniu akejkoľvek dohody o brexite". Zároveň oznámil, že nechá parlament hlasovať o možnosti vypísania predčasných volieb. Dodal, že on samotný tieto voľby nechce, ale ak v stredu poslanci odhlasujú legislatívu vylučujúcu tvrdý brexit, predčasné voľby budú jediným riešením, ako zabrániť "ďalšiemu nezmyselnému odkladu brexitu". Proti vláde hlasovalo aj 21 členov Konzervatívnej strany, ktorí teraz čelia možnému vylúčeniu zo strany, píše.

Stratil väčšinu v parlamente

Líder opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn po utorňajšom hlasovaní vyhlásil, že strana predčasné voľby podporí až po schválení príslušnej legislatívy.

Po letných prázdninách v utorok pokračovalo zasadanie britského parlamentu, ktoré by malo byť opäť predčasne prerušené na budúci týždeň na základe žiadosti premiéra Johnsona. Jeho Konzervatívna strana prišla v ten deň o väčšinu v parlamente po tom, ako z jej radov odišiel bývalý štátny tajomník Phillip Lee a pridal sa k strane Liberálni demokrati.

Konzervatívni poslanci vrátane Leeho, ktorí nesúhlasia s brexitom bez dohody, aký Johnson nevylučuje, sa spojili s opozičnými stranami zastúpenými v parlamente a vypracovali zmienený návrh zákona proti brexitu bez dohody. Pred parlamentom sa v utorok uskutočnila aj demonštrácia stoviek stúpencov zotrvania Británie v EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok