O post šéfa RTVS súperí riaditeľ TASR a exriaditeľ Markízy

TASR
17.7.2012 15:25

Prihlášky do voľby generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska dnes podali dvaja z medializovaných favoritov, riaditeľ TASR Jaroslav Rezník a bývalý šéf TV Markíza Václav Mika. Potvrdili to dnes pre vlastnú agentúru.

O post šéfa RTVS súperí riaditeľ TASR a exriaditeľ Markízy
SITA

"Podal som prihlášku s projektom aj všetkými náležitosťami. Pravdou je, že som sa rozhodoval do poslednej chvíle. Nakoniec zvíťazila zodpovednosť, ktorú cítim za dianie vo verejnoprávnom priestore. V tomto priestore sa pohybujem dvadsať rokov," konštatoval Rezník. Dodal, že prednosti a úskalia verejnoprávnych médií pozná veľmi dobre. "Domnievam sa, že viem akým spôsobom by sa verejnoprávne médiá mohli v nasledujúcich rokoch posunúť dopredu," vyhlásil Rezník.

"Prihlášku a projekt som podal práve dnes," potvrdil Václav Mika. "Presvedčený som viac-menej bol. Vnímam celý kontext. Samozrejme, sledujem aj vývoj potenciálnych kandidátov. Pochopiteľne, musel som dokončiť projekt, vidieť ho plasticky a povedať si, či má šancu, alebo nemá. Verím, že tento projekt šancu má," dodal Mika.

Veľkosť šance špecifikovať nechcel. "Toto nerobím rád. To nie je lotéria, ale vážna, seriózna vec. Je to zodpovedné rozhodnutie, vnímam ho tak aj z hľadiska potenciálnej misie a mám pred ním pokoru. Netrúfam si to tipovať, ale aj keby som neuspel, môj profesionálny život tým nekončí. Pohľad za horizont je stále pozitívny," poznamenal Mika.

Podobne uvažuje aj Rezník, ktorý sa neobáva toho, že by v prípade víťazstva Miku mohol mať ako šéf TASR zlé vzťahy s RTVS. "S pánom Mikom sa poznáme pätnásť rokov, vždy sme vychádzali veľmi korektne. Očakávam, že aj tento súboj bude veľmi korektný," poznamenal.

Čo sa týka samotnej voľby, Rezník sa, podobne ako Mika, spolieha na pripravený projekt. "Má tri základné 'T'. Opieram sa o to, že verejnoprávne médiá musia neustále vyhľadávať talenty, aby sa zabezpečila kontinuita, či v pôvodnej tvorbe, alebo ostatných segmentoch. Musí byť zavedená kontinuálna podpora pôvodnej tvorby. A tretie 'T' sú technológie. Môžete mať akékoľvek talenty, akúkoľvek dobrú tvorbu, ak nemáte technológie, ktoré zodpovedajú danej dobe, prijímateľ vás odsunie na vedľajšiu koľaj," vyhlásil Rezník.

"Chýba stratégia a definícia verejnoprávnosti. Ale v praxi, nie v polohe nejakého materiálu. Naplnenie funkcie verejnoprávnosti v praxi, to je základný problém," reagoval Mika na otázku, čo považuje za kľúčový problém pre súčasné verejnoprávne médiá.

"Verejnoprávne médiá boli za posledných dvadsať rokov do istej miery prirodzeným spôsobom, ale z veľkej časti aj spôsobom nie celkom štandardným, vytláčané na okraj slovenského mediálneho trhu. Na jednej strane tu máme mimoriadne precízne definované povinnosti verejnoprávnych médií, na druhej strane nemáme systémovo definované financovanie verejnoprávnych médií," poznamenal Rezník.

Dodal, že základný príjem verejnoprávnych médií, koncesionársky poplatok, sa naposledy valorizoval v roku 2002. Od toho času výrazným spôsobom stúpli ceny takmer všetkých produktov na trhu a verejnoprávnym médiám pribudli aj nové povinnosti.

Výbor NR SR pre kultúru a médiá prijíma prihlášky kandidátov na post generálneho riaditeľa RTVS dnes do 16. hodiny, obálky sa budú otvárať v stredu (18.7.) o 9. hodine ráno.

Kandidáti, ktorí splnia zákonné podmienky, dostanú následne pozvánku na verejné vypočutie, ktoré by sa malo konať v pondelok 30. júla. Národná rada by mohla podľa šéfa mediálneho výboru Dušana Jarjabka (Smer-SD) voliť generálneho riaditeľa RTVS na začiatku augustovej schôdze.

Poslednú generálnu riaditeľku Miloslavu Zemkovú odvolal parlament 26. júna. Opozícia sa okrem dvoch poslancov OĽaNO na hlasovaní nezúčastnila.

Dôvodom na odvolanie Zemkovej bolo to, že sa mala dopustiť porušenia zákona, keď zverejnila výzvu na verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov pre mediálny komplex skôr, ako o tomto zámere informovala Radu RTVS. Zemková s rozhodnutím parlamentu nesúhlasí a v tejto súvislosti sa obrátila s podnetom na Ústavný súd SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok