Výška koncesionárskych poplatkov by mala ostať nezmenená

TASR
17.7.2012 14:30

Takzvané koncesionárske poplatky za Rozhlas a televíziu Slovenska sa zrejme budú platiť aj v budúcom roku. Výška úhrad za službu verejnosti by sa pritom nemala meniť. Fyzické osoby, ktoré sú odberateľom elektriny, by teda naďalej mali platiť 4,64 eura mesačne. Predpokladá to novela predmetného zákona, ktorú do pripomienkového konania predložil rezort kultúry.

Výška koncesionárskych poplatkov by mala ostať nezmenená
SITA

V nej reaguje na zmenu, ktorú presadil predchádzajúci vládny kabinet. V súčasnosti platná legislatíva totiž predpokladala, že sa financovanie RTVS od 1. januára 2013 zmení. Po novom sa malo médium financovať zo štátneho rozpočtu. Ročne by na tento účel muselo Slovensko vyčleniť minimálne 90 miliónov eur, táto čiastka by však mohla byť vyššia.

"S cieľom stabilizovať fungovanie verejnoprávneho vysielania, zabezpečiť jeho nezávislosť a priamy vzťah medzi verejnosťou a RTVS, sa navrhuje ponechať v platnosti súčasný systém financovania," vysvetľuje návrh zachovať platný stav rezort kultúry.

RTVS v prvom roku po fúzii Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie vyzbieral na koncesionárskych poplatkoch necelých 74 miliónov eur. Bolo to o viac ako milión menej, ako si inštitúcia naplánovala vo svojom rozpočte. Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) však pripomína, že klesajúci trend vo výbere poplatkov nemusí pokračovať. "Otázka výberu je vždy závislá od výkonu ekonomiky, pretože sa viaže aj na poplatky od právnických osôb v závislosti od toho, koľko zamestnávajú ľudí. Rovnako je to aj o efektivite výberu. Trend bol z hľadiska výberu určite negatívny aj pretože sa dopredu avizovalo, že takzvané koncesionárske poplatky budú zrušené," povedal koncom júna Maďarič.

Minister si pritom nemyslí, že by návrat ku koncesionárskym poplatkom mohol nejakým spôsobom finančne ohroziť verejnoprávnu inštitúciu. "My si uvedomujeme aká suma je asi potrebná. To znamená, že verejnoprávne médium nebude odkázané len na tieto úhrady, ale môže počítať aj so zaujímavou čiastkou zo zmluvy so štátom, ktorá bude priamo určená na výrobu programov," vysvetlil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok