Prilákajú nových pedagógov? Začínajúci učitelia si zarobia viac

TA3 TASR SITA
31.8.2019 16:11

Začínajúcim učiteľom od nového školského roka zvýšia plat. Zatiaľ čo ministerstvo školstva hovorí o skokovom zvýšení nástupných miezd, Komora učiteľov upozorňuje, že to nemusí stačiť.

Od roku 2015 bol plat začínajúceho učiteľa v ZŠ a SŠ 589 eur, od 1. januára tohto roku 759 eur, od 1. septembra to už bude 831 eur a od 1. januára budúceho roka po desaťpercentnej valorizácii skončí na úrovni 915 eur.

Podľa ministerky školstva Martiny Lubyovej sú práve mladí učitelia cieľovou kategóriou. Navyše, ak nový učiteľ absolvuje aj takzvané adaptačné vzdelávanie, môže zarobiť vyše tisíc eur mesačne. "Ide naozaj o veľmi dramatický nárast, keď si porovnáme stav v roku 2015 - 589 eur a stav po po 1.1. 2020 po adaptačnom vzdelávaní 1001 eur. Je to v hrubom a je to naozaj plat začínajúceho učiteľa, ktorý strávil v tej škole minimálne 6 mesiacov," uviedla Lubyová.

Školské odbory hovoria o pozitívnom odrazovom mostíku. Zároveň však dodávajú, že ich požiadavky boli na začiatku volebného obdobia vyššie. Komora učiteľov na zvýšenie platov reaguje skôr pesimisticky, vraj to nestačí na to, aby sa toto povolanie stalo pre mladých atraktívnejším.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok