Vraha senátora Kennedyho napadol spoluväzeň, dobodal ho

TA3 TASR
31.8.2019 10:17

Vraha amerického politika Roberta Kennedyho dobodal za mrežami jeho spoluväzeň. Palestínčan Sirhan Sirhan, ktorý si za atentát odpykáva doživotie, leží v nemocnici. Podľa agentúry AP je však v stabilizovanom stave.

Previezli ho do nemocnice

Podľa príslušných úradov, ktoré cituje denník The Guardian, došlo k incidentu v piatok popoludní miestneho času vo väzenskom zariadení Richard J. Donovan Correctional Facility neďaleko San Diega. "Strážcovia zareagovali rýchlo, väzňa našli s bodnými zraneniami. Muž bol prevezený na ošetrenie do nemocnice mimo väzenského areálu a jeho stav je stabilizovaný," uvádza sa v danom vyhlásení.

Hoci dokument nekonkretizuje, že ide o Sirhána, vládny zdroj priamo oboznámený so situáciou pre tlačovú agentúru AP potvrdil, že obeťou je atentátnik. Zdroj prehovoril pod podmienkou zachovania anonymity, citujúc nariadenia súvisiace s ochranou súkromia uväznených osôb. Útočníka identifikovali a vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie oddelili od zvyšku osadenstva väznice.

Motívom bol hnev

Sirhána usvedčili zo smrteľného postrelenia Roberta Kennedyho zo 6. júna 1968 v losangeleskom hoteli Ambassador krátko po tom, ako tento senátor a prezidentský kandidát - brat takisto zavraždeného prezidenta USA Johna Kennedyho - ohlásil svoje víťazstvo v kalifornských primárkach za Demokratickú stranu.

Sirhán ako motív svojho činu uviedol hnev nad Kennedyho podporou Izraela. Sirhána pôvodne odsúdili na trest smrti, avšak o tri roky neskôr mu vzhľadom na zmenu legislatívy štátu Kalifornia trest zmiernili na doživotie. Množstvo vysokoprofilových trestancov je držaných v ochrannej väzbe, ale Sirhán pred niekoľkými rokmi vedeniu väznice povedal, že chce byť umiestnený v bežnom oddelení. Žiadosť o podmienečné prepustenie z väzenia mu dosiaľ zamietli 15-krát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok