Focus: Štvrtina domácností si požičala, časť mala problémy splácať

SITA
17.7.2012 10:57

Takmer štvrtina slovenských rodín siahla minulý rok po pôžičke a rovnaké percento z nich malo problémy svoje záväzky splácať. Najčastejšie pritom využili spotrebné úvery a pomoc rodiny či známych.

Focus: Štvrtina domácností si požičala, časť mala problémy splácať
SITA

Žiť na dlh nie je už ničím výnimočným ani u nás. Požičať si na akýkoľvek účel však uplynulý rok odmietlo 77 % opýtaných. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu finančných zvyklostí slovenských domácností, ktorý pre spoločnosť Provident Financial realizovala agentúra Focus.

Z tých oslovených, čo pôžičkám odolali, boli väčšinou dôchodcovia, ovdovení alebo osamelí ľudia z malých obcí. Naopak, najviac zadlžených domácností (23 %) je vo väčších mestách. Požičali si najmä 25 až 34 roční ľudia s nižším vzdelaním, živnostníci, ženy v domácnosti alebo na materskej dovolenke. Z tých, čo sa rozhodli zadlžiť sa, využila prevažne povolené prečerpanie na účte a približne pätina čerpala hypotekárny úver.

Ako tretie najvyužívanejšie boli kreditné karty, ďalej to boli služby nebankových spoločností a následne stavebný úver. No tri percentná dlžníkov však ani nevedelo, akú pôžičku spláca. Agentúra Focus pre spoločnosť Provident Financial, ktorá pôsobí na slovenskom trhu krátkodobých hotovostných pôžičiek do domácností, uskutočnila prieskum vo februári tohto roka.

Vzorku tvorilo 1 036 respondentov, ktorí reprezentovali populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok