Dôsledkom finančnej krízy odolávajú Nemecko aj Rakúsko

TASR
17.7.2012 09:33

Dlhová kríza v Európe zhoršuje náladu spotrebiteľov v EÚ. Jej vplyv sa však neprejavuje vo všetkých členských krajinách rovnako. Uvádza sa to v správe o spotrebiteľskej nálade v Európe a v Spojených štátoch v 2. štvrťroku nemeckej spoločnosti pre výskum trhu GfK.

Dôsledkom finančnej krízy odolávajú Nemecko aj Rakúsko
SITA

Najviac sa zhoršila spotrebiteľská nálada v Grécku, Španielsku a v Taliansku. Spoločnosť uvádza, že výnimkou v EÚ sú len Nemecko a do istej miery aj Rakúsko. V oboch krajinách sa zatiaľ darí odolávať nepriaznivým zahraničným krízovým vplyvom. Iba Nemecko a Rakúsko sú  krajinami, v ktorých nezamestnanosť v porovnaní s úrovňou v roku 2007 klesla. V Španielsku sa miera nezamestnanosti za päť rokov zvýšila na viac ako dvojnásobok. Veľké problémy s rastom počtu ľudí bez práce majú aj Grécko, Taliansko a Veľká Británia.

Američania očakávajú, že sa miera nezamestnanosti v krajine zníži. Vyhliadky na vzostup svojej ekonomiky hodnotia podstatne priaznivejšie než Európania, hoci konjunktúra v Spojených štátoch ešte nedosiahla optimálny stupeň a mnoho ich obyvateľov si svoje zámery znovu financuje úvermi.

GfK vypracúva štvrťročné kvalifikované správy o spotrebiteľskej nálade z odpovedí viac ako 20.000 respondentov v 12 krajinách EÚ. Od marca 2011 rozšírila spoločnosť svoju pôsobnosť aj na Spojené štáty.
Informovala o tom agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok