Conte dostal zelenú. Prezident ho poveril zostavením vlády

TA3 TASR
29.8.2019 13:35

Taliansky prezident Sergio Mattarella oficiálne poveril úradujúceho premiéra Giuseppe Conteho zostavením novej vlády. Ten mandát podľa očakávania prijal a uviedol, že svoj druhý kabinet predstaví v najbližších dňoch. Vysoká hra šéfa protiimigračnej ligy Mattea Salviniho, ktorý žiadal predčasné voľby, tak nevyšla a politik putuje do opozície.

Má niekoľko dní

Predpokladá sa, že Conte dostane niekoľko dní na politické konzultácie, ktorými sa v parlamente zabezpečí fungujúca väčšina vzhľadom na skutočnosť, že na novej vládnucej koalícii sa dohodlo protisystémové Hnutie piatich hviezd a stredopravicová Demokratická strana.

Conte, umiernený bývalý akademik, ktorý odstúpil pred týždňom, následne oboznámi prezidenta so zoznamom ministrov a ak všetko pôjde bez problémov, zúčastní sa na slávnostnom sľube svojho nového kabinetu. M5S a PD, kedysi urputní nepriatelia, sa na spoločnej koalícii dohodli po páde populistickej vlády, ku ktorému došlo v tomto mesiaci.

Kompromisný predseda

Conteho zvolili ako kompromisného ministerského predsedu minulý rok, pričom bol šéfom populistickej vlády zloženej z M5S a krajne ľavicovej Ligy Severu vicepremiéra a ministra vnútra Mattea Salviniho. Kríza vypukla 8. augusta, keď Salvini stiahol LN z koalície a vyzval na usporiadanie predčasných parlamentných volieb, od ktorých očakával, že mu prinesú post premiéra.

Analytici varujú, že koalícia M5S a PD sa môže pod náporom nepopulárnych sociálnych a ekonomických opatrení, ktoré ju zakrátko čakajú, rýchlo zrútiť. Takýto vývoj by opäť nahrával Salviniho populistickému naratívu. Ten v stredu vyhlásil, že si je víťazstvom v budúcoročných parlamentných voľbách istý. "Nikam sa neponáhľame," prízvukoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok