Spor o nového ministra sa skončil. Zeman vymenoval Zaorálka

TA3 TASR
27.8.2019 14:34

Český prezident Miloš Zeman vymenoval na Pražskom hrade Lubomíra Zaorálka za ministra kultúry. Vo funkcii nahradí Antonína Staňka, ktorý pred časom v čele rezortu skončil.

Zeman pripomenul, že nový minister kultúry by sa mal venovať pamiatkam a ich záchrane. "Želám vám, pán minister, aby ste šiel úzkou cestou a niečo po vás zostalo," povedal český prezident v krátkom prejave. Podľa Zaorálka nie je stav okolo českého ministerstva kultúry dobrý a v rezorte je potrebné urobiť dôležité rozhodnutia, ktoré mieni konzultovať s odborníkmi. "Je do toho treba vstúpiť pomerne energicky," uviedol Zaorálek na schôdzke so Zemanom v Lánoch.

Spor o ministerstvo kultúry zamestnával českých politikov od apríla. V tom čase odbornú verejnosť rozhnevalo, že vtedajší minister Staněk odvolal riaditeľa Národnej galérie Praha Jiřího Fajta a riaditeľa Múzea umenia Olomouc Michala Soukupa.

Sociálna demokracia sa potom rozhodla Staňka vymeniť. Prezident Zeman sa Staňka zastával a vo funkcii ho udržal do konca júla. A keď ho odvolal, dal najavo, že nevymenuje nominovaného náhradníka z ČSSD Michala Šmardu. Česká republika sa vtedy nachádzala na pokraji ústavnej krízy a sociálni demokrati hrozili odchodom z vlády. Šmarda sa nakoniec minulý týždeň nominácie vzdal a ČSSD predstavila nového kandidáta na ministra kultúry, exministra zahraničných vecí Zaorálka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok