Poslednú nádej na záchranu nosorožca priniesli zmrazené spermie

TA3 SITA
26.8.2019 12:48

Vedci v Taliansku oplodnili vajíčka dvoch posledných žijúcich samíc nosorožca tuponosého severného (Ceratotherium simum cottoni). Tie im odobrali minulý týždeň v Keni. Z celkovo desiatich odobratých vajíčok však oplodnili zmrazenými spermiami posledného samca, ktorý zomrel minulý rok, len sedem.

Poslednú nádej na záchranu nosorožca priniesli zmrazené spermie
TASR

Či sa z oplodnených vajíčok stanú embryá, bude známe zhruba o desať dní. "Očakávame, že sa niektoré vyvinú na embryá," vyjadril sa zakladateľ reprodukčného laboratória Avantea a odborník na klonovanie zvierat Cesare Galli. Experti na divú zver a veterinári chcú použiť vajíčka na reprodukciu prostredníctvom náhradnej matky z príbuzného druhu - nosorožca tuponosého južného (Ceratotherium simum simum).

Ako pripomína agentúra AP, populáciu nosorožcov tuponosých severných zdecimovali desaťročia pytliactva. Posledný samec tohto druhu nosorožca, 45-ročný Sudán, zomrel vlani v marci. Pre problémy súvisiace s vekom ho museli utratiť. Posledné dva žijúce jedince nosorožca tuponosého severného, samice Najin a Fatu, žijú v kenskej rezervácii Ol Pejeta.

Vedci by chceli v rámci úsilia zachrániť tento takmer vyhynutý živočíšny druh vytvoriť stádo pozostávajúce z najmenej piatich jedincov, ktoré by sa mohli vrátiť do ich prirodzeného prostredia v Afrike. To by však mohlo trvať desaťročia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok