Trump ľutuje, že na Čínu nepritlačil viac. Krajina draka oslabuje jüan

TA3 SITA
26.8.2019 10:36

Americký prezident Donald Trump ľutuje, že clá na dovozy z Číny nezvýšil ešte viac. Oznámil to Biely dom. Korigoval tým medializované informácie, podľa ktorých mal Trump vyjadriť ľútosť nad eskaláciou obchodnej vojny medzi dvomi najväčšími svetovými ekonomikami.

Clo na čínske tovary sa zvyšuje na 30 %

Prezident v rámci summitu skupiny G7 vo francúzskom meste Biarritz dostal od novinárov otázku, či nemá pochybnosti o eskalácii napätia v spore s Čínou. Jeho odpoveď bola „samozrejme, prečo nie?“. Podľa Bieleho domu ale bolo jeho vyjadrenie „dezinterpretované“ a prezident v skutočnosti „ľutuje, že clá nezvýšil ešte viac“.

Trump v piatok oznámil ďalšie päťpercentné clo na dovozy z Číny. Znamená to, že clo na čínske tovary, ktorých ročný dovoz do USA má hodnotu 250 mld. USD, sa s účinnosťou od 1. októbra zvyšuje na 30 % z pôvodných 25 %. Plánované desaťpercentné clo na čínske dovozy v hodnote 300 mld. USD k 1. septembru zase narastie na 15 %. Čína predtým v piatok oznámila nové clá na americké tovary, ktorých ročný dovoz do krajiny má hodnotu 75 mld. USD. Clá na úrovni päť a desať percent sa zavedú v dvoch fázach k 1. septembru a 15. decembru. Investorov znepokojilo aj vyjadrenie Trumpa, ktorý vyzval americké firmy pôsobiace v Číne, aby zvážili stiahnutie svojich aktivít do iných krajín vrátane USA.

Čína oslabuje svoju menu

Čína v pondelok opäť znížila pásmo pre obchodovanie s jej národnou menou, ktorá klesla voči americkému doláru na jedenásťročné minimum. Krok nasledoval po hrozbe amerického prezidenta, ktorý v piatok vyhlásil, že zvažuje spôsob, ako prinútiť americké firmy k ukončeniu podnikateľských aktivít v Číne. Kurz jüanu voči doláru sa v pondelok pohyboval na úrovni 7,1468 CNY/USD, čo je najmenej od januára 2008.

Trump oznámil, že americkým spoločnostiam prikazuje ukončiť aktivity v Číne. Odvolal sa pritom na mimoriadne právomoci obsiahnuté v zákone z roku 1977, ktorý sa zameriava na boj proti kriminálnym aktivitám ako terorizmus alebo obchodovanie s drogami, uviedla agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok