Matovič pred ministerstvom: Jankovská zaprela Kočnera, klame

TA3 TASR SITA
26.8.2019 09:28

Spolupracovala s mafiou a klamala, keď zaprela Mariana Kočnera. Na proteste pred ministerstvom spravodlivosti to o štátnej tajomníčke rezortu Monike Jankovskej povedal Igor Matovič. Podľa šéfa OĽANO by Jankovská mala skončiť vo väzbe pre svoju intenzívnu komunikáciu s Kočnerom, ktorej časti zverejnili médiá. Jankovská na Facebooku reagovala na obvinenia s tým, že podnikateľa nepozná, nestretla sa s ním a na Matoviča podáva trestné oznámenie.

Matovičovci zvolali celodenný protest pred budovou ministerstva spravodlivosti, kam predpoludním prišli desiatky ľudí. Hnutie OĽANO požaduje odvolanie štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej, ktorá si údajne vymenila s Marianom Kočnerom stovky správ pomocou aplikácie Threema. Podľa Matoviča sa Jankovská snaží zahladiť kauzu "na štýl pána Mizíka", ktorý sa po obvinení z extrémizmu tváril, že nevie robiť s počítačom. Štátna tajomníčka vraj veľmi dobre vedela, že si s Kočnerom píše.

Jankovská prostredníctvom sociálnej siete Facebook uviedla, že podá trestné oznámenie na lídra OĽaNO Igora Matoviča za ohováranie. Komunikáciu i stretnutie s Kočnerom poprela. "S obvineným M.K. som nekomunikovala ani som sa s ním nestretla. Naopak Igor Matovič nepoprel, že s obvineným M.K. komunikoval a existujú smsky, ktoré to dokazujú. Tento pán používa klebety ako fakt. Ja ako právnička zásadne rozlišujem medzi faktami a ohováraním. Podávam trestné oznámenie na Igora Matoviča za ohováranie a podnikám ďalšie právne kroky ohľadom údajnej komunikácie s M.K. a z toho vyplývajúcich úkonov vykonaných orgánmi činnými v trestnom konaní, " napísala na Facebooku.

Matovič pripomenul, že Jankovská si písala s Kočnerom aj po vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a podľa neho nemá čo vo svojej funkcii robiť. Poslanec kritizoval aj demokratickú parlamentnú opozíciu, ktorá musí byť podľa jeho slov v tomto prípade aktívnejšia.

Monike Jankovskej vo štvrtok zadržali policajti mobilný telefón. Okrem nej mobily odobrali aj viacerým sudcom či prokurátorom. Údajne ide o prokurátora Bystríka Paloviča, sudkyne Zuzanu Maruniakovú, Miriam Repákovú, ako aj krajskú sudkyňu Andreu Haitovú, ktorá je Jankovskej sestra.

„Áno, je posledný letný týždeň, ale pri týchto zisteniach nemôžeme poľaviť. Pani Jankovská klamala, keď hovorila, že Kočnera nepozná, ani s ním nekomunikovala. Podľa medializovaných informácií si s ním vymenila viac ako tisíc správ," pripomenul predseda hnutia Igor Matovič, ktorý ešte v nedeľu vyzval premiéra Petra Pellegriniho a ministra spravodlivosti Gábora Gála, aby v prípade Moniky Jankovskej urýchlene konali. „Ak je Peter Pellegrini chlap, okamžite pani Jankovskú odvolá. Nemôže byť vo funkcii štátneho tajomníka niekto, kto vedome spolupracoval s mafiou," povedal Matovič.

Štátnej tajomníčke Monike Jankovskej ešte vo štvrtok 22. augusta podvečer zadržali policajti mobilný telefón v súvislosti s možnou komunikáciou s Kočnerom pomocou aplikácie Threema. Jankovská následne odcestovala na plánovanú dovolenku. Okrem Jankovskej vzali policajti mobilné telefóny aj viacerým sudcom či prokurátorom. Denník N priniesol informáciu, že ide o prokurátora Bystríka Paloviča, sudkyne Zuzanu Maruniakovú, Miriam Repákovú, ako aj krajskú sudkyňu Andreu Haitovú, ktorá je Jankovskej sestra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok