Trvalý euroval sa odkladá, k dispozícii je zatiaľ jeho predchodca

TASR
16.7.2012 15:31

Európsky mechanizmus pre stabilitu, tzv. trvalý euroval, kvôli situácii v Nemecku nevznikne skôr ako v polovici septembra tohto roka.

Trvalý euroval sa odkladá, k dispozícii je zatiaľ jeho predchodca
SITA

Aj keď ho nemecký parlament už schválil, prezident krajiny čaká s podpisom na rozhodnutie ústavného súdu, ktoré má byť zverejnené až 12. septembra.

"Nemecko má podľa zmluvy o založení EMS na jeho kapitáli viac ako štvrtinový podiel (27,15 %), čo predstavuje viac ako 190 miliárd eur. Bez ratifikácie Nemeckom preto zmluva o EMS nemôže vstúpiť do platnosti," upozorňuje pre TASR analytička Poštovej banky Dana Špacírová.

Trvalý euroval tak bude pripravený poskytovať krajinám peniaze neskôr, ako sa pôvodne očakávalo a akákoľvek pomoc bude dovtedy čerpaná z jeho predchodcu (EFSF). Ako však upozorňuje analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž, v súčasnosti existujúci dočasný euroval má popri menšej kapacite aj ďalšiu nevýhodu - jednotlivé krajiny musia ručiť za záväzky až do výšky 165 % ich menovitej hodnoty.

"Prípadné poskytovanie ďalšej pomoci cez EFSF preto môže spôsobiť problém hlavne Nemecku, ktoré má ústavne daný limit pre maximálne ručenie za záväzky ostatných krajín, a ten by v prípade, že by napríklad Španielsko vyčerpalo celú sumu 100 miliárd eur, schválenú lídrami EÚ na rekapitalizáciu jeho bankového systému, mohlo prekročiť," vysvetlil pre TASR ekonóm.

Špacírová si však nemyslí, že dvojmesačný, prípadne aj dlhší sklz v spustení mechanizmu bude mať vážnejšie dopady na eurozónu. Trvalý euroval je totiž len jedným z prvých krokov k postupnému prehĺbeniu integrácie v eurozóne či EÚ ako celku. "Celý tento proces môže trvať roky či dokonca desaťročia, takže cez dvojmesačný sklz v skladaní tejto skladačky by sa trhy mohli preniesť," dodala Špacírová.

Prezident nemeckého ústavného súdu Andreas Vosskuhle dnes informoval, že výrok v spore o EMS bude zverejnený až 12. septembra. Dôvodom je skutočnosť, že počas zasadania súdu stúpenci aj odporcovia trvalého eurovalu predniesli toľko argumentov, že ich posúdenie bude trvať dlhšie ako zvyčajné štyri týždne, ktoré sa vyžadujú na riešenie "naliehavých" záležitostí.

EMS mal podľa pôvodných plánov začať fungovať 1. júla tohto roka. Doteraz mechanizmus ratifikovalo 13 zo 17 členov eurozóny, vrátane Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok