Narkobarón ponúkol milióny za vyvraždenie srbskej politickej elity

TASR
16.7.2012 14:18

Za "kokaínového kráľa" označovaný Srb Darko Šarič mal ponúknuť desať miliónov eur za vraždu šiestich niekdajších i súčasných vysokopostavených štátnych a vládnych činiteľov tejto postjuhoslovanskej republiky. Informáciu zverejnilo dnešné vydanie belehradského denníka Press.

Narkobarón ponúkol milióny za vyvraždenie srbskej politickej elity
pravda.rs

Srbskú stranu s ňou oboznámila v uplynulom týždni jedna z najlepšie informovaných tajných služieb nemenovanej západoeurópskej krajiny, preto o jej vierohodnosti niet pochýb, napísalo periodikum. Informácie dostal aj úradujúci prezident Tomislav Nikolič.

Terčom Šaričovho ťaženia sa mali stať osobnosti, ktoré kriminálnik nachádzajúci sa dlhodobo na úteku, považoval za zodpovedných za kolaps obchodu s narkotikami v rodnej krajine. Na jeho "zozname" sa tak ocitli exprezident Boris Tadič, šéf jeho niekdajšej kancelárie pre koordináciu Rady pre národnú bezpečnosť Miodrag Rakič, minister vnútra a dezignovaný srbský premiér Ivica Dačič, šéf tajnej služby BIA Saša Vukadinovič, ministerka spravodlivosti Snežana Malovičová a špeciálny prokurátor pre boj proti organizovanému zločinu Miljko Radisavljevič.

Darko Šarič by sa podľa srbských zdrojov mal v súčasnosti zdržiavať v Juhoafrickej republike, kde ho chránia tamojšie drogové kartely a lokálna polícia. Rodák z Čiernej Hory si medzičasom vraj zmenil identitu a jeho súčasné meno a priezvisko znie Jan van Hussel.

Muž, ktorý čelil v Belehrade už opakovaným žalobám z drogových deliktov, je v súčasnosti stíhaný v súvislosti s pokusom o prepašovanie okolo 2,5 tony kokaínu z Južnej Ameriky do Európy z roku 2009. V Čiernej Hore stíhajú kvôli pašovaniu kokaínu i Šaričovho brata Duška.

Šarič mal od roku 1998 povolenie na viacročný pobyt na Slovensku, ktoré mu vypršalo v roku 2004. Prostredníctvom turistických víz sa opäť objavil na Slovensku 7. mája 2005, a v ten istý deň sa oženil so slovenskou občiankou, čím získal právo na trvalý pobyt v krajine. Príslušné povolenie mu bolo udelené 30. mája 2005 a v januári 2006 sa so slovenskou manželkou rozviedol, informovali svojho času srbské médiá.

Začiatkom roka 2010 priniesli informáciu, že drogový boss Darko Šarič legálne získal slovenské občianstvo i pas. Neskôr sa ukázalo, že vo svojej žiadosti o povolenie na pobyt a udelenie občianstva uviedol nepravdivé údaje, preto mu slovenské občianstvo odobrali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok