Najviac ľudí získalo české občianstvo, maďarské len 25

SITA
16.7.2012 13:07

Najviac ľudí sa vzdalo slovenského občianstva v prospech občianstva Českej republiky, za dva roky to bolo 149 ľudí. Informovala o tom Alena Koišová z komunikačného odboru ministerstva vnútra. V utorok 17. júla uplynú dva roky od začiatku platnosti novely o štátnom občianstve, podľa ktorej pri získaní cudzieho občianstva stráca občan slovenské.

Najviac ľudí získalo české občianstvo, maďarské len 25
SITA

Záujem bol aj o rakúske občianstvo, ktoré nadobudlo 37 ľudí, o nemecké si zažiadalo 34 ľudí. Občanmi Maďarska sa stalo 25 ľudí. Britské občianstvo získalo 17 ľudí, občanmi USA sa stalo desať ľudí. Celkovo za posledné dva roky prišlo o slovenské občianstvo v dôsledku získania cudzieho 296 osôb - 134 mužov, 162 žien. "Za rovnaké obdobie nadobudlo štátne občianstvo Slovenskej republiky 631 osôb," doplnila Koišová. Podľa zákona musí občan nahlásiť stratu občianstva na obvodný úrad v sídle kraja. Koľko ľudí dostalo za nesplnenie tejto povinnosti pokutu, ministerstvo nevie povedať.

Rezort vnútra plánuje legislatívu o občianstve novelizovať. "Návrh novely zákona o štátnom občianstve predloží ministerstvo vnútra v priebehu druhého polroka 2012," uviedla Koišová. Nové znenie zákona by malo umožniť získanie cudzieho občianstva bez straty slovenského pre ľudí, ktorí v cudzine istý čas žili. Ľuďom, ktorí získajú občianstvo bez väzieb na cudzí štát, bude naďalej hroziť strata občianstva. Niektoré opozičné strany si podporu vládnemu materiálu vedia predstaviť.

Súčasné znenie zákona o občianstve, ktoré umožňuje stratu štátnej príslušnosti, presadila v roku 2010 dosluhujúca vláda Roberta Fica ako reakciu na maďarský zákon o dvojakom občianstve. Ten totiž umožnil, aby občianstvo Maďarska získali všetci ľudia, ktorých predkovia žili v Uhorsku a ovládajú maďarčinu. Kabinet Ivety Radičovej chcel zákon upraviť, ale zmenu sa presadiť nepodarilo. Štyria poslanci Obyčajných ľudí a Radoslav Procházka (KDH) odmietali zrušenie sankcií s tým, že sa prijme len deklaratórne vyhlásenie o neuznaní občianstva získaného v rozpore s medzinárodným právom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok