Štátnu tajomníčku pre jej vystupovanie v Threeme vyzvali na odchod

TA3 TASR SITA
23.8.2019 13:51

Štátna tajomníčka Monika Jankovská sa dostala pod paľbu ostrej kritiky po zverejnení časti šifrovanej komunikácie Mariana Kočnera, kde o nej hovorí ako o svojom človeku. Polícia začala kauzu riešiť a Jankovskej, rovnako ako jej sestre a ďalším sudcom, odobrala mobilné telefóny. Opozícia vyzýva na jej koniec vo funkcii v rezorte spravodlivosti.

Kiskovci hovoria o neúnosných podozreniach

Podozrenia o Monike Jankovskej sú neúnosné, vo svojej funkcii by mala skončiť. Uvádzajú to predstavitelia novovznikajúcej strany exprezidenta Andreja Kisku Za ľudí, ktorí sa domnievajú, že Jankovskej odchod je aj v záujme dôvery občanov v justíciu. „Po zverejnených informáciách o policajnom zadržaní mobilu Moniky Jankovskej a obsahu správ Mariana K. je nepochybné, že by sa mala vzdať funkcie štátnej tajomníčky a bojovať o očistu svojho mena mimo výkonu verejnej funkcie, a je to dôležité aj pre navrátenie dôvery v justíciu," uviedla v súvislosti s Jankovskou jej bývalá kolegyňa Mária Kolíková.

Kočner o Jankovskej: „Miesto Mumlavej (tak Kočner volal Luciu Žitňanskú) nech dôjde ktokoľvek, bude ministerstvo riadiť Monika Jankovská. A to je moja opička.“

Zdroj: Denník N

Štátnej tajomníčke rezortu spravodlivosti Monike Jankovskej zadržali policajti mobilný telefón v súvislosti s možnou komunikáciou s Kočnerom pomocou aplikácie Threema. Jankovská potom odcestovala na dlhodobo plánovanú dovolenku. Okrem Jankovskej vzali policajti mobilné telefóny aj viacerým sudcom či prokurátorom. Denník N priniesol informáciu, že ide konkrétne o Bystríka Paloviča, Zuzanu Maruniakovú, Miriam Repákovú a aj krajskú sudkyňu Andreu Haitovú, ktorá je Jankovskej sestra.

„V záujme zachovania aspoň malej dôvery verejnosti v rezort spravodlivosti by mala v aktuálnej situácii štátna tajomníčka Jankovská zvážiť svoje zotrvanie vo funkcii štátnej tajomníčky. Na ministerstvo spravodlivosti bola dosadená stranou Smer-SD a bola považovaná za veľmi blízku osobu Roberta Kaliňáka. Na Ministerstvo spravodlivosti nebola dosadená len tak. Dostala sa tam síce už za ministra Tomáša Boreca, no po jeho odchode mala vykonávať politický dozor nad Luciou Žitňanskou a presadzovať na ministerstve záujmy Smeru. Most-Híd sa proti jej prítomnosti nemohol brániť, no dal Jankovskej takú pozíciu, z ktorej nemohla ovplyvňovať kľúčové rozhodovacie procesy a zasahovať do súdnictva. Už to indikuje, akú dôveru voči nej mal Most-Híd a ministerka spravodlivosti Žitňanská," doplnil Juraj Šeliga.

Ako zabrániť podobným veciam

„Opatreniami, ako zabrániť podobným veciam, ako sa dejú, sú otvorenie súdnej rady nesudcom, sudcovia si nemôžu riešiť svoje veci sami. Toto platí aj pre prokuratúru a príslušnú radu prokurátorov. Ďalej je potrebné dôsledne oddeliť politiku od výkonu súdnej moci. A to je dnes prípad pani Jankovskej a pána Harabina. Toto prechádzanie, neustále koketovanie medzi súdnou mocou a politikou nesvedčí takému výkonu súdnictva, ktoré by sa malo každému javiť ako nezávislé a nestranné od politických rozmarov, či už osobných alebo straníckych,“ hovorí Mária Kolíková, ktorá bola štátnou tajomníčkou v rovnakom čase ako Jankovská. Kolíková po odchode Lucie Žitňanskej odišla tiež.

Zotrvávanie Moniky Jankovskej vo funkciách vyvoláva obavy o vplyve organizovaného zločinu na súdny manažment, ministerstvo spravodlivosti a vládu. Tvrdí to poslanec NR SR a tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik. „Jankovská bola napriek jej harabinovskej kariére navrhnutá predsedníčkou Súdnej rady SR Praženkovou ako kandidátka na sudkyňu Ústavného súdu SR. Zároveň sa potvrdzujú podozrenia plynúce z prepojení na Kočnerov zmenkový biznis na Okresnom súde Bratislava 5 a Krajskom súde v Bratislave (kam bola nedávno ako sudkyňa preložená), na ktoré sme upozorňovali už v minulosti,“ tvrdí Baránik.

V tejto situácii je vraj jej zotrvávanie vo funkciách štátnej tajomníčky, sudkyne a poslankyne za Smer-SD nesúladné s fungovaním demokratického štátu. „Pokračujúca nečinnosť všetkých tých, ktorí sa zaslúžili o jej doterajšiu kariéru a teraz by sa od nej mali dištancovať, je potvrdením toho, že vedeniu nášho štátu, vrátane súdnej moci, nejde o očistu nášho verejného života, ale o udržanie si pozícií moci za každú cenu,“ dodal Baránik.

SNS: Nebudeme vytĺkať politické body

Monika Jankovská je nominantkou strany Smer-SD a Slovenská národná strana nebude z tejto témy vytĺkať politické body, hovorkyňa národniarov Zuzana Škopcová s tým, že otázky treba klásť strane Smer či predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu.

„Jankovská je nominantkou politickej strany Smer–SD. Platí pravidlo, že každá strana má svoju zodpovednosť za rezort. SNS nedisponuje žiadnymi informáciami k tejto veci okrem mediálnych. Nemienime z takýchto situácií vytĺkať politické body. Otázky Vám v prvom rade určite zodpovie strana Smer-SD, respektíve predseda vlády SR. My počkáme na postoj koaličných partnerov. Sústreďujeme svoju energiu na presadenie zákonov na septembrovej schôdzi," uviedla Škopcová.

Obdobné stanovisko poskytla aj strana Most-Híd, ktorá tvrdí, že prípad je v rukách orgánov činných v trestnom konaní. Situáciu okolo Jankovskej nekomentoval ani predseda strany Smer-SD Robert Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok