Vatikán sa pýtal Bezáka aj na celibát a financovanie arcidiecézy

TA3
16.7.2012 12:33

Arcibiskup Bezák nemal prísť o úrad iba pre nevhodné oblečenie, alebo údajne pochybných spolupracovníkov. Vatikán sa zaujímal aj o jeho názory na celibát, eutanáziu, alebo predmanželské vzťahy. Nechýbajú ani otázky o financovaní arcidiecézy.

Jedenásť otázok, ktoré má k dispozícii TA3, pravdepodobne výraznou mierou prispelo k odvolaniu Róberta Bezáka z arcibiskupského úradu. Vatikán mu vyčíta napríklad nosenie riflí, alebo košieľ. No na rad prišli aj oveľa vážnejšie otázky, ktoré prekvapili aj Bezáka.

V otázke č. 8 sa Svätá stolica zaujímala o arcibiskupove názory na celibát, kňažstvo žien či potraty. V desiatej však išlo o hospodársku činnosť - zriadenie obchodných spoločností NINETT, HUNT a HANALEX a dôvod, prečo sú spravované ľuďmi mimo cirkev. Vatikán zaujímal aj dôvod transformácie kurie na "elegantnú" reštauráciu.

Veľká časť otázok sa týkala Bezákových kontaktov s osobami "pochybnej povesti" respektíve "homosexuálnej náklonnosti." Bezáka musel odpovedať aj na jednu, v ktorej sa Svätá stolica pýtala na návštevy "telocviční, kúpalísk, verejných spŕch" s pochybnými osobami. "Otázke nerozumiem, nechcem pripustiť poňižujúci tón v nej. Neviem vôbec nič o sobách "pochybnej povesti", s ktorými som kdesi chodil. Neviem, čo je to "verejná sprcha", na kúpaliská nemám čas, sauny ma nezaujímajú," odvetil Bezák.

Všetky otázky, ktorým musel čeliť odvolaný arcibiskup

000.jpg
scan3.jpg
scan4.jpg
scan5.jpg
scan6.jpg
scan7.jpg
scan8.jpg

Prekvapivé odvolanie

Pápež Benedikt XVI. na začiatku júla odvolal arcibiskupa Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Vatikán si dôvody nechal pre seba, Svätá stolica však naznačila, že Bezák o svojich prešľapoch 
vedel.

O odvolaní informoval počas svätej omše v Katedrále sv. Jána Krstiteľa sám Bezák. Skonštatoval, že si nie je vedomý žiadneho pochybenia a netuší, komu jeho práca prekážala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok