Zadržaný David Rath príde o tísíce za poslanecké náhrady

TASR
16.7.2012 10:56

Väznený český poslanec Rath obvinený z korupcie príde o 29 tisíc českých korún, ktoré dostával ako náhrady z titulu člena parlamentu. Kancelár Poslaneckej snemovne Petr Kynštetr rozhodol, že zákonodarca, ktorý sedí vo väzbe, nepotrebuje poberať k platu všetky finančné zvýhodnenia.

Zadržaný David Rath príde o tísíce za poslanecké náhrady
SITA

Informoval o tom dnes denník Mladá fronta Dnes. "Poslanec vo výkone väzby nemôže využívať výdavky na dopravu ani na reprezentáciu," uviedol hovorca parlamentu Roman Žamboch. Rath aj po svojom zatknutí poberal k platu 56.000 hrubého mesačne, ako aj všetky náhrady na dopravu, reprezentáciu, stravné a ošatné. Tieto náhrady sú podľa zákona vyplácané paušálne, či už poslanec daný mesiac cestuje, reprezentuje a kupuje si obleky, alebo nie, konštatoval denník.

Dosiaľ sa zdalo, že peniaze sa Rathovi nedajú zobrať, keďže má na ne nárok, aj keď je vo väzení. Predsedníčka snemovne Miroslava Němcová pripustila, že litera zákona je naozaj taká, logiku to však v danej situácii žiadnu nedáva. 

"Občanom, ktorí platia poctivo dane, sa dá taký nezmyselný postup ťažko vysvetliť. Preto som privítala, keď ma pán kancelár informoval, že po porade s právnikmi vyplácanie náhrad poslancovi Rathovi zastaví," povedala Němcová.

Poslanca za ČSSD a vtedajšieho stredočeského hajtmana Ratha zadržala protikorupčná polícia 14. mája, pričom u neho v škatuli od vína našla sedem miliónov korún. Spolu s ďalšími ho obvinili z poškodzovania finančných záujmov EÚ, podplácania a snahy o získanie výhod pri zadávaní verejnej objednávky. V prípade odsúdenia mu hrozí až 12 rokov väzenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok