Turistov v Tatrách zasiahla búrka s bleskami, zahynuli aj deti

TA3 TASR
22.8.2019 19:09

Najmenej štyroch mŕtvych a vyše 100 zranených hlásili z poľskej strany Západných Tatier po tom, ako tento región náhle zasiahla búrka s bleskami. Medzi obeťami sú aj dve deti. Blesk zasiahol aj turistov na slovenskej strane hôr, jeden z nich neprežil.

Zriadili špeciálnu linku

Podľa údajov Tatranskej dobrovoľníckej záchrannej služby prebiehal zásah v západotatranskom masíve Giewont, kde blesk udrel do skupiny turistov. V tejto skupine sa nachádzali aj deti. Hovorkyňa vojvodu Malopoľského vojvodstva, na ktorého území došlo k tragédii, uviedla, že v danej oblasti sa uskutočnila "intenzívna záchranná operácia".

Poľské médiá informovali o tom, že medzi obeťami búrky sú aj 10-ročné dievča a 13-ročný chlapec. Vo večerných hodinách záchranné služby dokončovali operáciu v zasiahnutej oblasti, všetci zranení sa však už nachádzali v nemocniciach alebo do nich smerovali.

Bilancia búrky v Poľsku zatiaľ nemusí byť konečná a úrady žiadajú penzióny, aby nahlasovali prípady, keď sa hostia večer nevrátili. Zriadili tiež špeciálnu telefónnu linku, ktorú môžu využiť aj rodiny zasiahnutých turistov. Podľa výpovedí svedkov pre Tygodnik Podhalański sa začala v Západných Tatrách okolo 13.30 h prudká búrka, ktorá trvala približne hodinu. Blesk udrel okrem iného do reťaze na Giewonte, ktorej sa držalo asi 20 ľudí. Tlačová agentúra AFP uviedla, že zasiahnutý bol aj kovový kríž na vrchole štítu.

Blesky aj na slovenskej strane

Búrka s bleskami zasiahla aj slovenskú stranu hôr. Jeden z turistov v Západných Tatrách neprežil. Zranené sú ďalšie dve osoby, z toho jedna ťažko a druhá ľahko. Informáciu poskytol riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Podľa aktuálnych informácií z oficiálnej webovej stránky horských záchranárov najskôr požiadala o pomoc česká turiska, ktorá bola s kolegom na vrchole Baníkova. "Oboch ich zasiahol blesk, pričom žena utrpela poranenie dolnej končatiny a kolegu zhodila tlaková vlna do Baníkovského kotla," uvádza HZS. Horskí záchranári požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, ktorá smerovala do Žiarskej doliny. Pri pacientke pomocou navijaka vysadili horského záchranára, ktorý jej poskytol neodkladnú zdravotnú starostlivosť a pripravil ju na letecký transport. Pacientovi v Baníkovskom kotli už lekár VZZS nedokázal pomôcť. "Pri páde niekoľko sto metrov utrpel poranenia nezlučiteľné so životom," doplnili horskí záchranári.

Pacientku následne letecky transportovali do doliny, odkiaľ pokračovala terénnym sanitným vozidlom do nemocnice. Počas prvej záchrannej akcie požiadali o pomoc aj slovenskí turisti, ktorí sa taktiež nachádzali na hrebeni Západných Tatier v oblasti Pachole. Tam blesk zranil slovenského turistu, ktorý bol krátkodobo v bezvedomí a paralyzovaný. Horskí záchranári požiadali o súčinnosť posádku VZZS zo Žiliny, ktorá spoločne so záchranárom HZS smerovala na hrebeň. Pacientovi na mieste poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a letecky ho transportovali do nemocnice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok