Kríza v Európe ovplyvňuje rast zamestnanosti v Spojených štátoch

TASR
16.7.2012 10:31

Americké firmy prehodnocujú svoje plány na prijímanie zamestnancov v tomto roku. A pribúda spoločností, ktoré poukazujú na to, že európska dlhová kríza mierne znižuje ich odbyt a tržby.

Kríza v Európe ovplyvňuje rast zamestnanosti v Spojených štátoch
SITA

Uvádza sa to vo výsledkoch prieskumu združenia pre priemyselné podnikanie NABE. Podľa jej júnového prieskumu do konca roka plánuje zvýšiť počet svojich pracovníkov len 23 % amerických podnikov. V aprílovom prieskume s jeho rastom ich počítalo 39 %.

Rast zamestnanosti sa v Spojených štátoch dramaticky znížil v posledných mesiacoch, v ktorých sa európska dlhová kríza prehlbovala a rozširovala. Americké ministerstvo práce uviedlo v správe zo 7. júla, že firmy dávajú prednosť zvyšovaniu nadčasových hodín než zvyšovaniu počtu pracovníkov.

Prehľad NABE uvádza, že trend opatrného zvyšovania zamestnanosti bude v blízkej budúcnosti pokračovať. Až 47 % firiem, ktoré sa zúčastnili na prieskume uviedlo, že ich odbyt sa znížil v dôsledku európskej krízy. Horší výsledok dosiahli najmä spoločnosti, ktoré vyrábajú prevažne tovary, než firmy s prevahou služieb. Z priemyselných firiem až 80 % odpovedalo, že ich výnosy klesli.

Na prieskume NABE sa medzi 14. a 26. júnom zúčastnilo 67 % jeho členov. Z nich vyše 40 % zamestnáva viac ako 1000 pracovníkov. Informovala o tom agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok