Proces s Mellom sa odkladá, Slovensko zháňa výkonné lietadlo

TASR, TA3
16.7.2012 10:19

Hornonitrianskeho bossa Karola Mella zadržali s Belize aj s partnerkou, slovenskou herečkou. Proces s ním bol odročený a stále je otázkou, ako ho dopraviť na Slovensko.

Proces s Karolom Mellom v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave je zatiaľ na Okresnom súde Bratislava I odročený na neurčito. Mella zadržala polícia v stredu 11. júla v San Pedre v stredoamerickom štáte Belize a jeho vydanie na Slovensko sa očakáva najskôr koncom tohto týždňa.

Posledné hlavné pojednávanie s Mellom a východoslovenským bossom Branislavom Adamčom i ďalšími dvoma obžalovanými v tomto prípade sa uskutočnilo 12. a 13. apríla. Proces bol odročený na neurčito, keďže bolo vo veci podané ďalšie dovolanie, preto sa spis postúpi na Najvyšší súd. V minulosti podala vo veci Mella dovolanie exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, keď ho po odovzdaní z Poľska museli z bratislavského Ústavu na výkon väzby a trestu odňatia slobody prepustiť po procesnej chybe sudcu Okresného súdu Bratislava I. Sudca čelil následne disciplinárnemu stíhaniu na NS SR.

Polícia aj ministerstvo vnútra intenzívne riešia, ako prevezú Mella na Slovensko. Údajného bossa podsvetia obvineného zo spomínanej vraždy ženy a chlapca v Moste pri Bratislave zadržali v stredu na ulici v Belize. Odpor nekládol, zadržali ho s jeho partnerkou - známou herečkou a dvoma ich deťmi. Obžalovaného Mella zatkli po medzinárodnej akcii Interpolu, ale zatiaľ ho zadržiavajú len pre nepovolený pobyt.

Slovensku to umožňuje rýchlejšie ho previezť domov, ako keby mali o jeho vydaní rozhodovať súdy. Napísal v nedeľu 15. júla portál sme.sk. "Situácia sa od piatka nezmenila. Viac budeme vedieť v pondelok," povedal policajný prezident Tibor Gašpar. "Belize je štát, kde Interpol nemá 24-hodinovú službu ako u nás. Tým, že do toho prišiel víkend, musíme čakať. Lehoty po zadržaní neplynú žiadne, to sme zisťovali ako prvé."

Čoraz pravdepodobnejšia sa javí možnosť, že po Mella pošlú vládny špeciál. "Z Belize do Európy nelieta žiadna priama linka a každé medzipristátie by mohlo situáciu skomplikovať z právneho aj bezpečnostného hľadiska," dodal Gašpar.

Slovensko tiež uvažuje o tom, že si požičia lepšie lietadlo, ktoré by do Belize bolo schopné doletieť bez medzipristátia. Náš špeciál by musel po ceste dotankovať. Polícia Mella spolu s ďalšími štyrmi osobami naposledy obvinila z vraždy bossa bratislavského podsvetia Petra Čongrádyho.

V súčasnosti prebiehajú intenzívne rokovania o tom, akým spôsobom, v akom čase a na základe akých zákonných podkladov bude Mello odovzdaný slovenským orgánom. "Chcem zdôrazniť, že budeme celú akciu považovať za ukončenú až vtedy, ak bude táto osoba odovzdaná kompetentným orgánom SR," dodal v piatok Gašpar. Operácia organizovaná generálnym sekretariátom Interpolu niesla názov INFRA RED. Pod ním sa vykonávala vo viacerých štátoch na celom svete.

Mella našli v Belize po viac ako roku po tom, ako bol z väzenia v Bratislave prepustený. Obvinený je zo zorganizovania vraždy bývalého policajta v Moste pri Bratislave v roku 2004. Akcia však vrahom nevyšla a namiesto expolicajta prišli o život jeho družka a desaťročný syn. Polícia ho nedávno obvinila aj z účasti na spomínanej vražde bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho.

Zastrelený bol v septembri 2004 pred pizzeriou v bratislavskej Petržalke. Okrem Karola M. z jeho vraždy obvinili aj ďalších štyroch mužov. Mello sa pred políciou niekoľko rokov skrýval. V októbri 2010 ho zadržali v poľskom Krakove a vydali na Slovensko. Okrem iného v minulosti sa ukrýval aj v Španielsku či v Prahe a údajne aj v iných krajinách. Chybou spomínaného súdu sa však dostal na slobodu. "Neutekal som pred spravodlivosťou, ale pred nespravodlivosťou," povedal vlani v máji Mello, keď opustil bratislavskú väznicu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok