Ľudia už skákali do mora. Open Arms po dlhom čakaní zakotvila

TA3 TASR
21.8.2019 07:08

Záchranná loď Open Arms po takmer troch týždňoch čakania na mori zakotvila v noci na stredu v prístave na talianskom ostrove Lampedusa, kde mohlo vystúpiť na breh všetkých 83 migrantov, ktorí ešte zostávali na palube.

Plavidlu španielskej charitatívnej organizácie Proactiva Open Arms umožnili vplávať do prístavu po tom, ako miestny prokurátor nariadil v utorok večer jeho zhabanie a evakuáciu všetkých pasažierov. Približne 15 migrantov predtým z lode vyskočilo a s pomocou talianskych záchranárov sa im podarilo dostať na breh. Ďalšej malej skupine povolili vylodenie ešte v priebehu minulého týždňa. Celkove 147 migrantov zachránila posádka Open Arms začiatkom augusta v oblasti Stredozemného mora pri pobreží Líbye.

Taliansko ani Malta tejto lodi spočiatku neumožnili zakotviť pri svojich brehoch, súd v Ríme však neskôr rozhodol, že môže vstúpiť do talianskych teritoriálnych vôd vzhľadom na stav núdze na palube. Rozhodnutiu predchádzalo šesťdňové čakanie pri Lampeduse. Španielsko medzitým ponúkalo posádke zakotvenie v Algeciras či na Menorke, ako aj vyslanie jednej zo svojich vojnových lodí k Lampeduse.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok