Skvelý Sagan druhý aj v 14. etape

TASR
15.7.2012 17:29

Slovenský reprezentant Peter Sagan obsadil po impozantnom výkone v nedeľňajšej 14. etape prestížnych cyklistických pretekoch Tour de France znovu druhé miesto.

Skvelý Sagan druhý aj v 14. etape
SITA

Pretekár tímu Liquigas-Cannondale na trati z Limoux do Foix (191 km) patril k najaktívnejším a cieľovú pásku preťal 47 sekúnd za víťazným Luisom-Leonom Sanchezom.
Sagan tak síce pri svojom premiérovom štarte na Tour de France nezískal štvrté etapové prvenstvo, ale znovu dosiahol pódiové umiestnenie. Dvadsaťdvaročný Slovák vyhral 1., 3., aj 6. etapu, v sobotu v 13. etape skončil na druhom mieste.


Žilinský rodák si skvelým predstavením počas celej etapy zvýraznil vedúce postavenie v bodovacej súťaži o zelené tričko. V polovici etapy vyhral jedinú šprintérsku prémiu (20 bodov), pričom jeho konkurent Andre Greipel si dokázal pripísať v čiastkovom špurte iba 4 body. Za druhé miesto v etape si pripísal ďalších 17. Naviac, Sagan sa počas etapy prezentoval aj odolnosťou v kopcoch, keď v tretej horskej prémii získal 6 bodov.


Posledné stúpanie zvládol Sagan na 3. mieste a keďže do cieľa zostávalo niečo viac než 30 km klesania a rovinky, stal sa z neho jeden z favoritov na triumf. Pelotón v tom čase zaostával asi štvrťhodinu a bolo jasné, že prvenstvo si zaknihuje niekto z unikajúcej skupiny. Tá pozostávala z tria Sagan, Sandy Casar a Gorka Izaguirre, ktorých zakrátko dohnali Philippe Gilbert a Luis-Leon Sanchez. Sanchez sa potom 11 km pred koncom rozhodol pre individuálny atak a zvyšná štvorica na jeho iniciatívu nevedela odpovedať. Sagan sa na záverečných metroch presadil a došpurtoval pred oponentmi na 2. mieste.


"Bol to znovu vydarený deň z mojej strany. Neveril som veľmi, že by sa nám tak skorý únik mohol vydariť až do konca. Som rád, že som napokon vydržal. V skupinke šli veľmi kvalitní pretekári, navzájom sme sa strážili. Pravdupovediac som nečakal, že Sanchez podnikne útok 10-12 kilometrov pred cieľom, ale bol to nesmierne tvrdý a múdry atak," povedal do mikrofónu stanice Eurosport po dojazde Sagan.
Žltý dres pre lídra celkového poradia si ustrážil Brit Bradley Wiggins (Sky).

sagan4.jpg
tour.jpg
tour2.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok