Ropné firmy pripravujú prvý hlbokomorský ropný vrt pri brehoch Kene

TASR
15.7.2012 14:30

Americká ropná spoločnosť Apache začne na budúci mesiac pracovať na prvom kenskom hlbokomorskom ropnom vrte. Očakáva sa, že vrt potvrdí ďalšie zdroje energií po objavoch rozsiahlych rezerv zemného plynu pozdĺž pobrežia východnej Afriky.

Ropné firmy pripravujú prvý hlbokomorský ropný vrt pri brehoch Kene

Podľa Apache a partnerských firiem, vrátane spoločnosti Tullow Oil, by vrt označený Mbawa mohol na základe seizmologického prieskumu obsahovať 700 miliónov barelov ropy (1 barel = 159 litrov). Pri súčasných cenách komodity by sa tak hodnota objavu mohla pohybovať okolo 70 miliárd USD (57,45 miliardy eur), čo je zhruba dvojnásobok ročného hrubého domáceho produktu (HDP) Kene. Firma Apache, ktorá má v projekte 50-% podiel, by zasa mohla k svojim potvrdeným zásobám ropy pridať ďalších vyše 10 %.

V poslednom období sa východná Afrika stala jednou z najaktívnejších oblastí, čo sa týka prieskumu ropných a plynových ložísk. Nástup energetických firiem odštartovala americká spoločnosť Anadarko Petroleum, ktorej sa pri brehoch Mozambiku podaril najväčší objav v oblasti zemného plynu za posledné desaťročie. Okrem Anadarko Petroleum a Apache pôsobia pri brehoch východnej Afriky aj firmy Statoil, BG Group a Eni.

Prípadný objav veľkého ropného ložiska by bol pre Keňu skutočnou výhrou, pretože ropa sa ľahšie predáva než zemný plyn, ktorého ložiská objavili firmy v posledných rokoch okrem Mozambiku aj v Tanzánii. Na zabezpečenie jeho vývozu je totiž potrebné vybudovať zariadenia minimálne za 50 miliárd USD. Panva Lamu, v ktorej sa ložisko Mbawa nachádza, by mohla podľa jedného z partnerov v projekte prieskumného vrtu obsahovať približne 5 miliárd barelov ropy.


"Prieskum pri brehoch východnej Afriky je zatiaľ iba v rannom štádiu, no aj tak sa nám podarilo dosiahnuť veľmi úspešné výsledky," povedal Andrew Whittock, analytik spoločnosti Liberum Capital v Londýne. Ako dodal, väčšina energetických firiem sa teraz snaží získať v oblasti čo najlepšiu pozíciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok