Kalavská predloží reformu ako obyčajný zákon, Smer ho nepodporí

TA3 SITA TASR
18.8.2019 15:43

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská predloží na rokovanie vlády návrh stratifikácie nemocníc v pôvodnom znení. Teda nie ústavný zákon, ako to žiadal predseda Smer-SD Robert Fico. Informuje o tom portál vZdravotnictve.sk, pre ktorý hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová potvrdila, že ministerstvo ústavný zákon nepredloží.

Kalavská predloží reformu ako obyčajný zákon, Smer ho nepodporí
SITA/Ľudovít Vaniher

Kritika odborníkov

Ministerstvo zdravotníctva síce vypracovalo návrh ústavného zákona, no ten sa podľa portálu vZdravotnictve.sk dočkal spŕšky kritiky od odbornej verejnosti. Ministerstvo spravodlivosti upozorňovalo, že zákon nebude vykonateľný. Niektoré opozičné strany avizovali, že zaň nezahlasujú. Zákon by bez ich hlasov nezískal potrebnú podporu. Návrh zákona v pôvodnom znení nebude mať ani podporu klubu Smer-SD. "Ministerka Kalavská bola informovaná predsedom strany Smer-SD Robertom Ficom, že ak predloží návrh zákona o stratifikácii nemocníc obyčajným zákonom, poslanecký klub Smeru tento zákon nepodporí," informoval vedúci tlačového oddelenia strany Ján Mažgút.

Podľa Mosta-Híd plánovaná reforma do ústavy nepatrí. Koaličná strana pripomenula, že tento názor zastávala od začiatku. "Teraz, keď sa ministerka zdravotníctva vrátila k pôvodnému zámeru svojho rezortu, s koaličným partnerom budeme o ňom rokovať," uviedla hovorkyňa strany Klára Debnár.

SNS tvrdí, že konflikt ministerky a strany musí vyriešiť strana Smer-SD. "Počkáme si na stanovisko Smeru-SD na Koaličnej rade," uviedla hovorkyňa strany Zuzana Škopcová. Podľa márodniarov v koalícii každá strana rešpektuje koaličného partnera a jeho ministra. "Nestalo sa ešte, aby nominant koaličnej strany išiel proti svojej politickej strane, respektíve presadzoval iné stanovisko," skonštatovala hovorkyňa.

Opozičná SaS podporí stratifikáciu nemocníc ako obyčajný zákon. "Ak bude stratifikácia predložená v takom znení, ako bola prezentovaná, a nebude mať nečakané nedostatky, v prvom čítaní ju ako obyčajný zákon podporíme," uviedol hovorca strany Róbert Buček. Najneskôr do druhého čítania bude podľa neho strana žiadať dopracovanie časového nároku pacienta na jednotlivé výkony ako garanciu dostupnosti zdravotnej starostlivosti občanom po reforme nemocničnej siete.

Podmienka pri pôrodoch

Stratifikáciu prerokuje legislatívna rada v utorok, na rokovanie vlády by sa tak mal dostať v stredu, ako to Kalavská avizovala. Súčasťou predloženého materiálu sú aj návrhy vykonávacích predpisov, ktoré však vláda schvaľovať nebude. Sú tam totiž len pre informáciu. Budú mať svoj vlastný legislatívny proces, počas ktorého sa môžu meniť.

Ide o indikátory kvality, ale aj o požadované minimálne počty výkonov, ktoré nemocnica bude musieť urobiť, aby s ňou poisťovne naň uzavreli zmluvu. Väčšinou ide o odkladné chirurgické zákroky. Nemocnice si tak samy môžu posúdiť a rozhodnúť sa, či ich vykonávať budú.

Výnimkou sú však v tomto zozname pôrody. Ak pôrodnica bude chcieť naďalej fungovať, musí odviesť aspoň 640 pôrodov ročne. To však nebude platiť okamžite, v prechodnom období jej bude stačiť polovica. Taktiež to nebude jediným kritériom. Ministerstvo bude môcť určiť, že zachová aj pôrodnice s nižším počtom pôrodov, ak by sa zrušením pôrodnice skomplikovala dostupnosť.

Portál vZdravotnictve.sk zároveň informuje, že ministerstvo zdravotníctva akceptovalo požiadavku Asociácie nemocníc Slovenska, aby indikátory kvality a požadované počty výkonov platili aj pre zariadenia jednodňovej starostlivosti. Podľa nového návrhu tak počet sledovaných výkonov bude musieť splniť aj zariadenie jednodňovej chirurgie. Ak zdravotnícke zariadenie bude rovnaký výkon poskytovať formou jednodňovej starostlivosti, aj v rámci hospitalizácie, počty výkonov sa sčítajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok