Čelíme kríze. Britskí poslanci žiadajú okamžité zvolanie parlamentu

TA3 TASR
18.8.2019 13:41

Viac ako 100 poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu z rôznych politických strán požiadali v liste premiéra Borisa Johnsona, aby v súvislosti s brexitom okamžite zvolal parlament. Informoval o tom v nedeľu webový portál The Independent.

Čelíme kríze. Britskí poslanci žiadajú okamžité zvolanie parlamentu
SITA/AP (ilustračná fotografia)

Brexit bude mať následky

Krajina podľa poslancov čelí stavu núdze a parlament musí byť "zvolaný teraz v auguste a zasadať pravidelne do 31. októbra". V britskom parlamente sú od 20. júla letné prázdniny a poslanci majú do lavíc znovu zasadnúť 3. septembra. Británia má Európsku úniu opustiť 31. októbra.

"Naša krajina je na pokraji hospodárskej krízy, zatiaľ čo sa rútime smerom k brexitu bez dohody," napísali poslanci v liste a dodali, že odchod Británie bez dohody bude mať následky na zásoby potravín a liekov, hospodárstvo krajiny, pracovné miesta, verejné financie i univerzity. Brexit bez dohody podľa nich takisto ohrozuje dôležitú spoluprácu v oblasti bezpečnosti, ktorej cieľom je chrániť krajinu pred zločincami a teroristami.

Medzi signatármi listu sú aj členovia Konzervatívnej strany Guto Bebb a Dominic Grieve, ktorí nesúhlasia s brexitom bez dohody. List podpísali aj členovia Labouristickej strany, Škótskej strany nezávislosti, Liberálnych demokratov, Waleskej strany a strany Change UK. Poslanci podľa The Independent takisto vyjadrili námietky s populistickými spôsobmi premiéra a konaním jeho poradcu Dominica Cummingsa.

Odchod bez dohody

Spojené kráľovstvo smeruje k ústavnej kríze a konfrontácii s EÚ, keď premiér Johnson opakovane vyhlásil, že krajina 31. októbra odíde z Únie bez dohody, pokiaľ nebude EÚ súhlasiť s opätovným prerokovaním podmienok vystúpenia, píše agentúra Reuters. Po viac ako troch rokoch, počas ktorých brexit dominuje záležitostiam EÚ, lídri Únie opakovane odmietli znovu otvoriť dohodu o vystúpení Británie zahŕňajúcu aj tzv. írsku poistku, ktorú Johnsonova predchodkyňa Theresa Mayová vyrokovala v novembri.

Johnson sa budúci týždeň stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a podľa britských médií im povie, že parlament v Londýne nemôže zastaviť brexit bez dohody - a ak sa má zabrániť takémuto vývoju, musí byť vyrokovaná nová dohoda s EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok