Trump pobavil Grónsko i Európu. Nie sme na predaj, odkazujú mu

TA3 SITA
16.8.2019 17:42

Americký prezident Donald Trump to bude mať so svojím údajným plánom kúpiť Grónsko, o ktorom informovalo viacero jeho spolupracovníkov, naozaj ťažké. Grónske ministerstvo zahraničia mu odkázalo, že krajina nie je na predaj.

"Grónsko je bohaté na prírodné zdroje, tú najčistejšiu vodu a ľad, ryby, obnoviteľnú energiu a tiež je novým cieľom pre turistov a dobrodruhov. Sme otvorení obchodu, ale nie sme na predaj," uvádza sa v stanovisku ministerstva. "Ďakujeme Trumpovi za ponuku na odkúpenie Grónska, ale neprijímame ju," napísala na Twitter v reakcii na správy amerických médií poslankyňa grónskeho parlamentu Aaja Chemnitz.

Trumpov údajný plán zaujímať sa o odkúpenie Grónska pobavil aj politikov v Dánsku, pod ktoré tento najväčší ostrov sveta spadá. "To musí byť prvoaprílový žart - ale prišiel úplne mimo sezóny," napísal na Twitter bývalý dánsky premiér Lars Lokke Rasmussen. "Zo všetkých vecí, ktoré sa nikdy nestanú, je táto tá najmenej pravdepodobná. Zabudnite na to," odkázal Trumpovi poslanec dánskeho parlamentu Rasmus Jarlov.

Podľa televízie CNN, ktorá sa odvoláva na informácie od ľudí z Trumpovho okolia, už reálnosť Trumpovho plánu kúpiť Grónsko skúma právna kancelária Bieleho domu. Podľa denníku The Wall Street Journal sú prezidentovi poradcovia v tejto otázke rozdelení. Časť z nich to považuje za dobrú ekonomickú a bezpečnostnú stratégiu, ale časť to odmieta ako vrtoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok