Africký mor sa šíri. Našli ho v domácom chove aj u diviaka

TA3 TASR SITA
16.8.2019 13:24

Objavili sa ďalšie prípady afrického moru ošípaných. Ako informovalo vo svojom vyhlásení ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, na území Trebišovského okresu sa rozšíril o ďalšie prípady v chove domácich ošípaných a o ďalší prípad diviaka. Dokopy evidujú dokopy 12 prípadov nákazy.

Africký mor sa šíri. Našli ho v domácom chove aj u diviaka
TASR/Henrich Mišovič

Desať ohnísk

Doteraz boli nájdené dva nakazené diviaky. Druhý pozitívny diviak bol nájdený uhynutý v poľovnom revíri PS Bamara Brehov, katastrálne územie Cejkov. Nájdený diviak bol v oblasti, kde boli potvrdené prípady v záhumienkových chovoch ošípaných. V prípade domácich ošípaných našli spolu desať ohnísk.

Šiesty prípad bol v obci Svätá Mária, v susedstve prípadu piateho prípadu, v chove boli tri kusy ošípaných, jedna uhynula. Siedmy a ôsmy prípad zaznamenali v obci Zemplín, išlo o záhumienkové chovy v blízkom susedstve. V prvom chove z 29 ošípaných dve uhynuli, v druhom chove bola chovaná jedna ošípaná, ktorá uhynula. Deviaty prípad bol v obci Rad – časť Hrušov, neďaleko obce Rad, kde bol potvrdený nedávno štvrtý prípad. V záhumienkovom chove boli chované tri ošípané, z nich jedna uhynula. Desiaty prípad bol v Brehove, súkromný chovateľ tu mal záhumienkový chov, z troch ošípaných uhynula jedna.

Všetky nové ohniská sa vyskytujú v oblasti, kde už boli v predchádzajúcom období potvrdené výskyty a sú tu aj nálezy pozitívnych diviakov na africký mor ošípaných. Likvidácia ohnísk nákazy u chovateľov prebieha už v piatok. Neškodné utratenie ostatných zvierat v kontaktných chovoch, v obciach s pozitívnymi nálezmi, bude 19. augusta 2019.

Mimoriadne odolný vírus

„Likvidácia ohnísk nákazy u chovateľov prebieha už dnes, 16. augusta. K neškodnému utrateniu ostatných zvierat v kontaktných chovoch - v obciach s pozitívnymi nálezmi, dôjde 19. augusta,“ dodal agrorezort.

Aktuálne ochranné pásmo, ktoré zahŕňa oblasť minimálne troch kilometrov, sa týka katastrálnych území obcí Veľký Kamenec, Malý Kamenec, Strážne, Somotor, Veľký Horeš, Streda nad Bodrogom, Svätá Mária, Rad, Vojka, Malý Horeš, Svinice, Svätuše, Ladmovce, Zemplín, Cejkov, Brehov, Sirník, Zemplínske Jastrabie, Zatín.

Aktuálne pásmo dohľadu, ktoré zahŕňa minimálne 10 kilometrov, sa týka katastrov obcí Viničky, Klin nad Bodrogom, Pribeník, Borša, Bara, Dobrá, Kráľovský Chlmec, Malá Tŕňa, Slovenské Nové Mesto, Čerhov, Kašov, Veľká Tŕňa, Luhyňa, Veľaty, Michaľany, Hrčeľ, Kysta, Novosad, Bol', Soľnička, Poľany, Leles, Bačka, Biel, Veľké Trakany, Malé Trakany, Čierna nad Tisou, Čierna, Boťany, Byšta, Brezina, Kazimír, Lastovce, Stanča, Zemplínska Nová Ves, Zemplínsky Branč, Kožuchov, Zemplínske Hradište a Hraň.

Africký mor ošípaných je vysoko nákazlivá choroba ošípaných a diviakov. Vírus sa šíri priamym aj nepriamym kontaktom a je rezistentný aj pri vysokom rozsahu teplôt a mimoriadne odolný. Úmrtnosť dosahuje 90 až 95 percent. Ide o neliečiteľnú chorobu, ktorá ale nie je prenosná na ľudí a iné druhy zvierat. Regenerácia diviačej populácie po zasiahnutí vírusom AMO trvá minimálne 15 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok