Kandidátov v Petrohrade vylúčili z volieb. Z administratívnych dôvodov

TA3 TASR
16.8.2019 12:25

Okrem Moskvy nebudú môcť v ruských komunálnych voľbách kandidovať niektorí opoziční politici ani v Petrohrade. Ich registráciu zrušil súd, aj v tomto prípade z administratívnych dôvodov.

Žiadosť podali konkurenti

Šéf petrohradskej pobočky štábu opozičného politika Alexeja Navaľného nebude môcť kandidovať v septembrových komunálnych voľbách. Rozhodol o tom okresný súd v Petrohrade. O verdikte súdu informoval na svojej stránke na sieti Twitter samotný odmietnutý kandidát Alexandr Šuršev. Okrem neho súd zrušil registrácie aj ďalších 11 kandidátov podporovaných v komunálnych voľbách štábom Navaľného alebo opozičnou stranou Jabloko a kandidujúcich v obvode Jekateringofskij.

Žiadosť o zrušenie ich registrácie podali na súde konkurenti týchto kandidátov za vládnu stranu Jednotné Rusko. Tvrdili pritom, že proopoziční uchádzači o registráciu do komunálnych volieb doručili miestnej volebnej komisii nutné doklady až po vypršaní lehoty - až 1. júla namiesto 30. júna. Túto lehotu však v prípade obvodu Jekateringofskij predĺžila mestská volebná komisia až do 14. júla s odôvodnením, že miestna volebná komisia vyhlásila voľby tajne, a o tom, že začala plynúť lehota na podávanie kandidatúr, potenciálni kandidáti ani nevedeli. Z rovnakého dôvodu zrušila aj registráciu niekoľkých kandidátov za Liberálnodemokratickú stranu Ruska.

Viackrát stratili dokumenty

Spravodajský server denníka Novaja gazeta konštatoval, že okresný súd v Petrohrade svojím rozhodnutím o zrušení registrácie viacerých kandidátov de facto uznal rozhodnutie mestskej volebnej komisie za protizákonné. Server dodal, že predstavitelia komisie sa pritom nedostavili na žiadne z pojednávaní vo veci registrácií kandidátov vo volebnom obvode Jekateringofskij. Za pasivitu pri obhajobe už prijatých rozhodnutí mestskú volebnú komisiu v Petrohrade kritizovala aj Ústredná volebná komisia. Petrohradská komisia na túto kritiku reagovala vysvetlením, že má nedostatok právnikov.

Komunálne voľby sa v Petrohrade budú konať 8. septembra. Ich kandidáti poukazujú na mnohé prípady porušenia zákona alebo prieťahy v konaní. Viackrát sa stalo, že komisia stratila dokumenty predložené potenciálnym kandidátom alebo neoprávnene neuznala za platné podpisy na ich podpisových hárkoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok