Kongresmankám zakázali vstup do Izraela. Urážlivé, reagovali

TA3 TASR
15.8.2019 22:40

Izraelská vláda zakázala vstup do krajiny dvom americkým kongresmankám. Političky mali v minulosti spor s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a kritizovali aj Izrael. Rozhodnutie označili za urážku demokratických hodnôt. Šéf Bieleho domu ho naopak uvítal.

Členka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Ilhan Omarová obvinila izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že sa spolčil s islamofóbmi, ako je americký prezident Donald Trump. Omarovej vyjadrenia prišli po tom, čo jej a ďalšej demokratickej kongresmanke Rashide Tlaibovej Izrael nepovolil vstup na svoje územie.

"Je urážlivé, keď izraelský premiér Netanjahu na naliehanie prezidenta Trumpa odoprie vstup (do krajiny) dvom predstaviteľkám amerického štátu," uviedla vo vyhlásení Omarová s tým, že rozhodnutie Izraela označila za "mrazivé""Bohužiaľ, nie je to prekvapujúce vzhľadom na verejne známe stanoviská premiéra Netanjahua, ktorý sa sústavne vzpiera mierovému úsiliu, obmedzil slobodu pohybu Palestínčanov... a spolčil sa s islamofóbmi, ako je Donald Trump," uviedla moslimská kongresmanka zo štátu Minnesota.

Trump ešte pred rozhodnutím Izraela nepustiť obe kongresmanky na svoje územie uviedol, že židovský štát by prejavil nesmiernu slabosť, ak by im to umožnil. Obe totiž podľa Trumpa Izrael nenávidia. Rashida Tlaibová a Ilhan Omarová, ktoré v najbližších dňoch plánovali navštíviť Predjordánsko a východný Jeruzalem, sú vôbec prvé dve moslimky zvolené do Kongresu. Obe vyjadrili podporu Palestínčanmi vedenému medzinárodnému hnutiu s názvom Bojkot, odliv kapitálu a sankcie. Izrael prijal zákon, na základe ktorého môže zakázať vstup na svoje územie akémukoľvek podporovateľovi tohto hnutia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok