V Nórsku objavili rádioaktívny jód, môže súvisieť s haváriou rakety

TA3 TASR
15.8.2019 16:23

V Nórsku pri hraniciach s Ruskom zaznamenali zvýšený výskyt rádioaktívneho jódu. Potvrdil to nórsky Úrad pre radiáciu a jadrovú bezpečnosť. Agentúra Reuters informuje, že zvýšená radiácia by mohla súvisieť s nedávnou haváriou raketového motora. Tieto informácie ale nórsky úrad zatiaľ nemôže potvrdiť.

Výskyt jódu v ovzduší zaznamenala v čase od 9. do 12. augusta monitorovacia stanica v lokalite Svanhovd na severe Nórska pri hraniciach s Ruskom. Ruská Štátna spoločnosť pre atómovú energiu 10. augusta oznámila, že pri explózii, ku ktorej došlo dva dni predtým v areáli lodenice vojenského námorníctva Njonoksa na severovýchode Archangeľskej oblasti, zomrelo päť jej pracovníkov a zranenia utrpeli tri ďalšie osoby. Rosatom neskôr spresnil, že k výbuchu došlo počas testovania novej rakety.

"Momentálne nie je možné určiť, či najnovšie zistenie jódu súvisí s minulotýždňovou nehodou v Archangeľskej oblasti," uviedol DSA vo svojom vyhlásení. Dodal, že nórske stanice zaznamenajú výskyt rádioaktívneho jódu šesť- až osemkrát do roka, pričom ich "zdroj obvykle nie je známy". Ruské ministerstvo obrany najskôr ubezpečovalo, že pri výbuchu nedošlo k úniku rádioaktivity. Miestne úrady v neďalekom meste Severodvinsk pritom spočiatku informovali o krátkom náraste úrovne radiácie nad bežný priemer, ku ktorému došlo po výbuchu. Neskôr však túto správu stiahli, pričom tamojší predstaviteľ uviedol, že úroveň radiácie nepresiahla bežný štandard.

Ruská Federálna služba pre hydrometeorológiu a monitorovanie životného prostredia napokon v utorok oznámila, že v Severodvinsku zaregistrovali 8. augusta krátko po výbuchu až 16-násobne vyššiu úroveň radiácie, než je bežné. Rosgidromet uviedla, že táto úroveň sa vrátila do normálu po dva a pol hodine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok