Berlusconiho straník chce pomenovať školu po Mussolinim

SITA
15.7.2012 10:23

Člen obecnej rady v talianskej dedinke Pieve Saliceto chce miestnu školu pomenovať po fašistickom vodcovi Benitovi Mussolinim. Giovani Iotti zo strany Ľud slobody založenej bývalým premiérom Silviom Berlusconim to zdôvodňuje tým, že kontroverzná postava talianskych dejín tam v roku 1902 krátko vyučovala.

Berlusconiho straník chce pomenovať školu po Mussolinim
SITA

"Deti a vnuci jeho študentov si ho pamätajú ako prísneho učiteľa, ktorý sa na svoje hodiny vždy poctivo pripravoval," povedal Iotti pre regionálny denník Resto del Carlino. Zástupca miestneho starostu však myšlienku odmietol s tým, že Mussolini bol diktátor.

Mussolini sa ujal moci v krajine v roku 1922 a krátko na to nastolil v krajine tvrdý totalitný režim. Počas druhej svetovej vojny sa Taliansko jeho zásluhou stalo spojencom nacistického Nemecka. Mussoliniho v roku 1945 zatkli partizáni pri jeho pokuse o útek do Švajčiarska a popravili ho. Fašistický vodca sa stále teší obľube najmä medzi talianskymi krajne pravicovými radikálmi a jeho hrobka v mestečku Predappio priláka každoročne tisícky návštevníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok