Prívrženci SDKÚ-DS veria viac L. Žitňanskej ako P. Frešovi

TASR
15.7.2012 10:13

Prívrženci SDKÚ-DS veria viac Lucii Žitňanskej (45 percent) ako predsedovi Pavlovi Frešovi (26 percent). Tretiu priečku obsadila expremiérka Iveta Radičová (16 percent).

Prívrženci SDKÚ-DS veria viac L. Žitňanskej ako P. Frešovi
SITA

Vyplýva to z júnového prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO), ktorý zabezpečila agentúra Focus na vzorke 1026 plnoletých obyvateľov SR.

Voliči Smeru-SD veria najviac šéfovi Róbertovi Ficovi (81 percent) a potom podpredsedovi Róbertovi Kaliňákovi (34 percent). Tretím najdôveryhodnejším politikom je pre prívržencov sociálnych demokratov prezident SR Ivan Gašparovič (11 percent), ktorý nie je členom Smeru-SD.

Ficovi veria aj voliči Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO), nie však viac ako lídrovi Igorovi Matovičovi (69 percent). Súčasnému premiérovi dôveruje 12 percent prívržencov obyčajných, a to rovnako ako šéfovi SaS Richardovi Sulíkovi. Tretím najdôveryhodnejším je pre nich Alojz Hlina (OĽaNO).


Sulík sa teší najväčšej dôvere u vlastných voličov. So 73 percentami predbehol druhého Igora Matoviča, ktorému verí 21 percent prívržencov SaS. O tretiu priečku sa s ôsmimi percentami u liberálnych voličov delia Lucia Žitňanská a Daniel Krajcer (SaS).


Žitňanská, Sulík a Matovič figurujú aj v rebríčku Mosta-Híd. Prívrženci tejto strany dôverujú najviac jej lídrovi Bélovi Bugárovi (88 percent). So siedmimi percentami nasleduje Žitňanská a potom Igor Matovič, Richard Sulík, Rudolf Chmel a Zsolt Simon (obaja podpredsedovia Mosta-Híd). Každému z tejto štvorice verí 6 percent voličov Mosta-Híd.


Do rebríčka dôveryhodnosti kresťanských demokratov sa nedostali politici z iných strán. U sympatizantov KDH vedie predseda Ján Figeľ (60 percent). Dvojkou je odídenec z hnutia Daniel Lipšic (37 percent) a za ním nasleduje šéf poslaneckého klubu Pavol Hrušovský (21 percent).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok