Hnus, Béla! Informoval nás. Politici reagujú na Bugára v Threeme

TA3 TASR SITA
15.8.2019 11:38

Je vlaňajšie náhodné stretnutie Bélu Bugára a Mariana Kočnera na exotickej dovolenke, o ktorom si zadržaný podnikateľ písal so svojou "volavkou" v aplikácii Threema, dôvodom na odsúdenie? Bugár po zverejnení šifrovanej konverzácie priznal, že spolu prehodili niekoľko viet, ale odmietol nátlak z Kočnerovej strany. Pozrite si, čo na konverzáciu hovoria iní politici.

Beblavý žiada vysvetlenie

Predseda Mosta-Híd a podpredseda NR SR Béla Bugár je priamym účastníkom zahladzovania škôd smeráckej vlády po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Takto sa vyjadril líder strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík v statuse Facebooku. "Zatiaľ čo celé Slovensko smútilo a protestovalo, Béla Bugár sa v exotike dohadoval s Kočnerom, ako oblafnúť občanov a nevyhovieť ich volaniu. Béla, hnus!" napísal Sulík.

Rozsah Kočnerových prepojení na jeho generáciu politikov potvrdzuje, že potrebujeme ich výmenu, inak sa nikdy poriadne nevyšetria všetky kauzy napáchané za posledných 20 rokov. Vo svojom stanovisku to tvrdí koalícia strán Progresívne Slovensko/Spolu. „Boja sa nás, a boja sa právom, pretože nemôžu riskovať, že v politike bude dosť ľudí, ktorí sa nikdy nenechajú zatiahnuť do ich kšeftov a mafiánskych praktík. Chceme spraviť to, čoho sa Marian K. a spol. boja najviac - definitívne jeho generáciu politikov vymeniť v parlamentných voľbách," informovala hovorkyňa Silvia Hudáčková.

Podľa lídra strany Spolu Miroslava Beblavého by Bugár aj predseda Smeru Robert Fico mali do 24 hodín jasne vysvetliť, prečo sa po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej stretli a radili s Kočnerom, alebo sa vzdať svojich funkcií.

Bastrnák verí na náhodu

Predseda Mosta-Híd po návrate z dovolenky na Maldivách dal vedieť strane, že tam stretol Kočnera, informoval o tom na tlačovej besede predseda poslaneckého klubu strany Most-Híd Tibor Bastrnák s tým, že po návrate to povedal aj jemu. „Povedal, že ho stretol náhodne, pozdravil a šiel ďalej," dodal Bastrnák s tým, že mu verí. „Som presvedčený, že za Marianom K. by nikdy nevycestoval ani za hranice Bratislavy," dodal. Podľa neho chcel Kočner vyzerať, že riadi zemeguľu aj Slovensko. Bugára však Bastrnák pozná a vie, aký je tvrdohlavý a neexistuje nikto, kto by ho vedel presvedčiť.

Šéf poslaneckého klubu Mosta-Híd tvrdí, že keď bol primátorom, stretával sa s rôznymi ľuďmi a veľakrát nevedel, kto to je. „Bolo mi potom nepríjemné, keď som zistil, že títo ľudia majú potrebu rozprávať svojim známym veci, čo nie sú pravda, aby dokázali, akí sú silní a veľkí. Počul som potom aj veci, ktoré neboli pravdivé a nevedel som s tým nič robiť," vysvetlil Bastrnák.

Politická strana Maďarské fórum vyzýva Bugára, aby vysvetlil spojenie s Kočnerom a prečo Most konal v súlade s jeho záujmami. „Z dnes zverejnených dešifrovaných správ Mariana K. vyplýva, že Béla Bugár ako aj strana Most-Híd konali podľa požiadaviek človeka, ktorý je podozrivý z objednávky vraždy Kuciaka a jeho priateľky. Konali tak, aby chránili systém demontovaného právneho štátu a chránili ľudí v pozadí. Takéto konanie nebolo a nikdy nebude v záujme občanov," píše strana vo svojom stanovisku.

O stretnutí s Bugárom:

Zsuzsová: „Aj Béla je tam, kde ty."

Kočner: „Poobede mám sedenie s Bélom. Poviem mu, ako a čo by som urobil na jeho mieste. Myslím, že bude silno vnímavý.“

Kočner: „Je po porade. Je to vnímavý človek."

Kočner: "Tak sme s Bélom poraňajkovali a odfrčal na barikády…“

Zsuzsová: „Tak som zvedavá ako sa zachová."

Kočner: „Dobre.“

Zdroj: Denník N

Fico v maďarskej verzii

Autenticitu údajnej komunikácie medzi obvineným a niektorými politikmi nemajú posudzovať politici. Myslí si to predseda NR SR a SNS Andrej Danko, ktorý sa v tejto veci spolieha na orgány činné v trestnom konaní. "Nebudem sa čiastkovo vyjadrovať, kto komu písal. Musí byť posúdená autenticita a nemyslím si, že je to záležitosť politikov. Spolieham sa na orgány činné v trestnom konaní," uviedol Danko. Kto si zaslúži trest, má ho podľa neho dostať. "A potom môžeme vyvodzovať spoločenské zodpovednosti," doplnil šéf parlamentu.

Béla Bugár je Robert Fico, len v maďarskej verzii. Človek schopný pre vlastný prospech urobiť čokoľvek. Uvádza to na Facebooku líder hnutia OĽANO Igor Matovič. „Človek, ktorý nemá absolútne žiadne právo zostať naďalej v politike a kázať o morálke. Človek, ktorý by mal byť rovnako vyšetrovaný ako jeho diskusný partner v exotike," napísal Matovič na adresu Bugára.

Matovič ďalej uviedol, že Bugárovi neveril „neuveriteľnú náhodu", že sa stretol akurát s objednávateľom vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Že to bolo akurát na druhej strane sveta, že to bolo akurát na jednom zo stoviek Maldivských ostrovov, že to bolo akurát v jednom z tisíciek maldivských hotelov, že to bolo akurát týždeň po vražde, že to bolo akurát s človekom, ktorému najviac záležalo na tom, aby mafia mohla vládnuť ďalej," dodal Matovič.

Kiska: Slovensko nie je právnym štátom

Slovensko nie je určite právnym štátom a nemôže ním byť v situácii, keď tí, ktorí by mali stáť pred súdom, vykonávali korupciu, podvody a bezstarostne sa usmievali, reagovali kiskovci. "To, aký prívlastok dáme nášmu štátu, nechám na občanov," povedal šéf strany Za ľudí Andrej Kiska. Upozornil, že Kočner mal cez svoje spojky ovplyvňovať políciu a priamo komunikoval s bývalým ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a bývalým premiérom a súčasným predsedom Smeru-SD Robertom Ficom. "Takto bola naša krajina riadená," tvrdí Kiska.

Ak sa potvrdí pravosť prepisu Kočnerovej komunikácie, tak podľa hnutia Sme rodina je to len ďalší dôkaz o tom, kde všade má chápadlá štátna mafia. Reagovali tak z tlačového oddelenia hnutia Borisa Kollára.

Portál Aktuality.sk informoval, že Béla Bugár sa krátko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej stretol na Maldivách s Kočnerom. Kočner sa 8. marca 2018 pochváli Alene Zsuzsovej, že s predsedom Mosta raňajkoval. Kočner napísal: „Poobede mám sedenie s Bélom. Poviem mu, ako a čo by som urobil na jeho mieste. Myslím, že bude silno vnímavý.“ Kočner sa vraj takto angažoval v otázke udržania Ficovej vlády, pretože, ako sám predtým písal Zsuzsovej, pokiaľ sa do vlády dostane opozícia, „nepomôže nám ani odsťahovať sa na Severný pól“. Most-Híd nakoniec koalíciu po odchode Fica z funkcie premiéra podržal.

Bugár o stretnutí: "Akým právom by na mňa mohol „nahučať“ človek, ktorého som stretol prvýkrát v živote, aj to náhodou? Marian Kočner počas našej dovolenky si raz prisadol k nášmu stolu počas raňajok. Vymenili sme si pár viet, vtedy sa zbežne spýtal na aktuálnu situáciu doma. Žiadne poobedňajšie sedenie sa nekonalo."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok