NAKA už nerieši kauzu spisov, šéfka NS prezentovala prieskum

TA3 SITA TASR
14.8.2019 11:02

Národná kriminálna agentúra zastavila trestné stíhanie v kauze údajnej manipulácie prideľovania spisov na Najvyššom súde SR. Ako v tejto súvislosti uviedla predsedníčka NS SR Daniela Švecová, súd poskytol NAKA v tomto prípade maximálnu súčinnosť. Šéfka súdu na tlačovej besede prezentovala aj prieskum agentúry Focus, podľa ktorého súdom nedôveruje väčšina ľudí.

"Akýkoľvek iný výsledok by bol pre mňa nepredstaviteľný a bol by tvrdou ranou pre justíciu," uviedla Švecová k zastaveniu stíhania v kauze spisov s tým, že vyšetrovanie prípadu bolo ukončené v júli tohto roku. NAKA prijala v tomto prípade viaceré trestné oznámenia začiatkom roku 2018. Podnet na začatie trestného stíhania podala v tejto veci na Generálnu prokuratúru SR aj samotná Švecová. V tomto roku zase podozrenia z manipulácie prideľovania konkrétnych spisov vyjadrila Aliancia Fair-play. Podľa Švecovej sa ani tieto nepotvrdili. "V tejto veci sme mali od začiatku istotu, že senáty boli určené zákonným spôsobom," povedala Švecová s tým, že všetky spisové značky, na ktoré aliancia poukazovala, boli preverené.

O možnej manipulácii prideľovania spisov na najvyššom súde hovoril v roku 2018 po vražde novinára Jána Kuciaka aj publicista Radovan Bránik. "Vznikla tam kasta firiem, ktorá žije z nepochopiteľných rozsudkov. Malá časť sudcov je kúpená. Vznikol okolo toho priemysel, ktorý vygeneroval desiatku rozsudkov, a tie umožnili získať úzkej skupine ľudí závratný majetok. Vznikol štát v štáte," povedal vtedy.

Súdom nedôveruje väčšina ľudí, informovala ďalej Švecová. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý si objednal Najvyšší súd. Súdom vôbec nedôveruje 22 percent ľudí, skôr nedôveruje 42 percent, skôr dôveruje 30 percent. Úplne im dôverujú iba štyri percentá respondentov. Za najväčší problém justície považujú ľudia korupciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok