Naša ekonomika nečakane prudko spomalila, hlásia štatistici

TA3 TASR SITA
14.8.2019 10:38

Ekonomika Slovenska podľa rýchleho odhadu, ktorý zverejnil Štatistický úrad SR, v druhom štvrťroku medziročne prudko spomalila. Rast dosiahol 1,9 percenta v porovnaní s 3,7 percentami v prvom kvartáli. Rast takmer skolaboval, reaguje analytik.

Plne nás zasiahlo spomalenie rastu

Ekonomický rast na Slovensku v druhom štvrťroku takmer skolaboval, keď išlo o najpomalší medziročný rast ekonomiky od tretieho kvartálu 2013. V reakcii na zverejnený rýchly odhad, podľa ktorého slovenská ekonomika vzrástla v druhom štvrťroku tohto roka oproti vlaňajšku o 1,9 %, to uviedol analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Kým v úvode tohto roka slovenská ekonomika podľa neho ešte relatívne odolávala slabnúcemu externému dopytu, v druhom štvrťroku ju už spomalenie ekonomického rastu plne zasiahlo. Ekonomický rast na Slovensku sa tak spomalil z 3,7 % už len na 1,9 %.

"Zverejnené čísla výraznejšie zaostali za priemernými trhovými očakávaniami (3,4 %), i za našou v porovnaní s trhom mierne pesimistickejšou prognózou (3,1 %)," povedal Koršňák.

Štruktúru rastu ekonomiky zverejnia štatistici až začiatkom budúceho mesiaca. "Na základe mesačných čísel sa dá predpokladať, že k rastu ekonomiky v druhom štvrťroku prispel len domáci dopyt, ktorý však rovnako zaznamenal spomalenie dynamiky rastu," upozornil Koršňák. Zužujúce sa prebytky zahraničného obchodu podľa neho naznačujú, že čistý export už k rastu ekonomiky ďalej neprispieval a bol záporný.

Automobilky už nemajú veľa priestoru

"Údaje zo ŠÚ SR určite nemôžeme považovať za dobré správy, situácia môže ale byť v skutočnosti o čosi lepšia," uviedol analytik Tatra banky Tibor Lörincz. Slabší rast bol podľa neho pravdepodobne spôsobený slabým zahraničným obchodom, export podľa údajov Štatistického úradu SR dokonca medziročne klesol. Upozornil na to, že v druhom kvartáli sa stretlo viacero negatívnych udalostí pre ekonomiku, ktoré by časom mali odznieť.

Išlo podľa neho o odstávku výroby v Slovnafte v máji a júni pre údržbu, či nižšiu medziročnú produkciu áut, spôsobenú hlavne bázickým efektom, teda veľmi silnou výrobou v roku 2018. "Tri zabehnuté automobilky už nemajú veľa priestoru na zvýšenie produkcie, rast v tejto časti ekonomiky bude závisieť hlavne od Jaguaru Land Rover," povedal Lörincz. Za negatívnu udalosť považuje aj problémy vo firme U.S. Steel Košice. "Iba v tomto prípade ide o trvalejší problém, ktorý môže spomaľovať ekonomický rast," dodal. Takto slabý rast HDP v druhom kvartáli tohto roka podľa neho určite potiahne rast za celý rok 2019 smerom nadol, možno pod 3 percentá.

Ekonomika šliapla na brzdu ráznejšie, ako sa predpokladalo, tvrdí analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. "Náš pôvodný odhad ekonomického rastu pre tento rok je 3,4 %, avšak vidíme mierne riziká smerom nadol a neskôr pristúpime ku revízii projekcie," povedala. Oblaky nad externým prostredím sa podľa nej ešte nerozplynuli. "Práve naopak, niektoré sú prominentnejšie ako predtým – hlavne brexit, kde sa hrozba neriadeného, tvrdého odchodu Veľkej Británie z EÚ zvýšila a určité negatívne efekty by mohlo byť cez zvýšenú mieru neistoty cítiť už v druhej polovici tohto roka," uviedla. V hre podľa nej zostáva tiež pomalší rast Nemecka, eurozóny a Číny, či nedoriešené spory v zahraničnom obchode a hrozba protekcionizmu, ako aj následné možné implikácie týchto faktorov pre automobilový sektor.

Medziročný nárast len o 1,9 percenta

Slovenská ekonomika vzrástla v druhom štvrťroku tohto roka oproti vlaňajšku o 1,9 %. Vyplýva to z rýchleho odhadu Štatistického úradu SR, podľa ktorého po očistení výsledkov o sezónne vplyvy hrubý domáci produkt v stálych cenách medziročne v druhom kvartáli stúpol o 2,5 % a medzikvartálne bol vyšší o 0,4 %.

V druhom štvrťroku tohto roka sa pritom na Slovensku vytvoril v nominálnom vyjadrení hrubý domáci produkt v objeme 23,692 mld. eur, čo podľa predbežných údajov predstavuje v bežných cenách medziročný nárast o 4,6 %. Spresnené údaje o vývoji hrubého domáceho produktu zverejnia štatistici 6. septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok