Taliansko odmieta prijať aj bábätká, podľa súdu porušuje zákon

TA3 SITA
13.8.2019 21:38

Talianska vláda tým, že odmieta prijať deti bez sprievodu dospelých, ktoré sa nachádzajú na utečeneckej lodi kotviacej v Stredozemnom mori, porušila okrem medzinárodných konvencií aj talianske zákony. V utorok to konštatoval súd v sicílskom Palerme.

Taliansko odmieta prijať aj bábätká, podľa súdu porušuje zákon
SITA/AP (ilustračná fotografia)

Vláda odmieta prijať dokonca aj deväťmesačné dvojičky, z ktorých jedno má na mori problémy s dýchaním. Mimovládna organizácia Open Arms, ktorá loď prevádzkuje, sa preto ešte raz obrátila na talianske aj maltské úrady, aby prijali aspoň tieto dvojičky a ich rodičov.

S prosbou o to, aby z lode zobrali aspoň deti, sa mimovládka už predtým obrátila aj na Španielsko. Kapitán lode Marc Reig v pondelok odovzdal na španielskom veľvyslanectve na Malte žiadosť o udelenie azylu pre 31 detí z lode, na ktorej sa nachádza spolu až 151 migrantov z rôznych afrických krajín, pričom časť z nich je na nej už 13 dní.

Španielsko však jeho žiadosť odmietlo. Ako v utorok vyhlásil José Ábalos, minister španielskej prechodnej vlády, v ktorého kompetencii je aj problematika migrácie, žiadosť o azyl pre deti z lode "nemá žiadnu právnu relevanciu". Osoba, ktorá žiadosť podala, podľa Ábalosa "nie je právne spôsobilá žiadať o azyl pre tieto neplnoleté osoby".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok