Trópy sa skončili, s výrazným ochladením prichádzajú búrky

TA3 SITA
13.8.2019 11:00

Studený front, ktorý postupuje cez naše územie, sa postará nielen o búrky a zrážky, ale aj výrazné ochladenie. Vlna tropických horúčav na našom území sa nateraz končí.

Trópy sa skončili, s výrazným ochladením prichádzajú búrky
TASR/AP

Maximálne teploty sa počas dňa vyšplhajú na +23 až +27 °C, pričom na severe nášho územia bude chladnejšie. "V porovnaní s pondelkom budú dnešné popoludňajšie teploty aj o 5 až 10 °C nižšie. Ochladenie bude pokračovať aj v stredu a maximálne teploty by sa len ojedinele mali dostať nad hranicu +25 °C," informuje web iMeteo.sk. Tropické horúčavy sa na naše územie vrátia najskôr počas nedele.

Nočné búrky presunú nad východné Slovensko. Na západe krajiny by sa nemali vyskytovať. "Najmä v oblasti hôr sa môžu vytvárať výrazné búrkové bunky, ktoré môžu prinášať aj krúpy, či intenzívne prívalové zrážky. Veľkým nebezpečenstvom bude taktiež silnejší vietor," varuje iMeteo.sk. Búrky by mali postupovať východným smerom a očakáva sa, že ustanú večer.

mapkaa_ac1100ae-7be9-b7be.jpg

Slovenský hydrometeorologickú ústav vydal výstrahu 1. stupňa pred búrkami pre Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský kraj. Platiť bude do stredy do polnoci. "S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 65 - 85 km/h. Možný je prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov," varujú meteorológovia. Pre tieto kraje a aj pre Trenčiansky a Nitriansky takisto platí výstraha 1. stupňa pred dažďom od 20:00 do stredy do 20:00.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok